Реклама / Ads

0| 2422 |09.06.2022 НОВИНИ

ООН: Войната ще да тласне oще 47 млн. души към остра продоволствена несигурност

.
Източник: БГНЕС
Конфликтът в Украйна може да увеличи броя на „хората с остра продоволствена несигурност“ по света с 47 милиона тази година до общо 323 милиона, гласят нови прогнози на Организацията на обединените нации.

Войната наруши жизненоважното селскостопанско производство и износ и повиши цените на енергията, което оказва влияние върху наличността и цената на храните, става ясно от съвместен доклад  на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) и Световната програма за храни (WFP) .

 

Цените на храните са се повишили със 17% от януари, посочва индексът на цените на ФАО. Цената на зърнените култури се е повишила с над 21%.

 

Тези 47 милиона ще са "допълнение" към 276-те милиона души, които според изчисленията на WFP вече са били изправени пред остър глад преди войната. Най-голямото увеличение вероятно ще се наблюдава в Африка на юг от Сахара.

 

Украйна и Русия представляват голяма част от световното селскостопанско предлагане. Повече от половината от световните доставки на слънчогледово семе, важно за олиото, идват от Украйна и Русия преди началото на войната.

 

През петте години преди войната двете страни са били средно отговорни за 19% от световното производство на ечемик, 14% от пшеницата и 4% от царевицата. Африка и Близкият изток  са особено зависими  от украинския и руския износ на пшеница.

 

„През март 2022 г. почти половината от площите, засадени с зимна пшеница и около 40 процента от площите, засадени с ръж за реколта 2022 г., бяха в окупирани или засегнати от войната райони. Докато областите, засегнати от преки боеве, са се изместили, несигурността относно щетите, загубите и действителната площ за прибиране на реколтата остава. Между 20 и 30 процента от тези площи може да останат необработени през 2022 г.“, се казва в доклада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2739 |09.06.2022 Заков: Самолетът, нарушил въздушното пространство на България, не представлява заплаха . 0| 2714 |09.06.2022 Европейски военни останаха изненадани от неефективността на Русия в кибервойната . 0| 4521 |09.06.2022 Шест F-16 не успяха да свалят самолет, нарушил въздушното пространство на 4 европейски страни, включително България . 0| 2515 |09.06.2022 Битката за Северодонецк ще предопредели изхода на войната в Източна Украйна, очаква Володимир Зеленски
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ