Реклама / Ads
0| 2462 |17.04.2024 НОВИНИ

Опасни гъсеници у нас, предизвикват тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт

.
Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Нашествие на опасни гъсеници у нас. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт. Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти.
 

За последните няколко седмици има множество сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след летална среща с опасната гъсеница.

 

Малко дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова посочи, че детето й настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите веднага завели детето си в токсикологията в „Пирогов”. Медицинските специалисти им обяснили, че то е с алергична реакция.





Телата на боровата процесионка отделят два алергена, коментира пред Нова телевизия алергологът д-р Тихомир Мустаков. Той изтъкна, че при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. Експертът уточни, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.

 

Екологът към Община Казанлък Петя Николова отбеляза, че нападението от борова процесионка е слабо - под 30%. "Използваме биологичен метод за справяне. През юни ще заложим феромонови уловки. Те ще хващат мъжките видове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците какавидират и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата", посочи тя.





Д-р Генко Мирев от общинския приют поясни, че пораженията зависят от имунната система на животното, което е било в допир с насекомото. "Някои са страшно алергични, правят анафилактичен шок. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5170 |17.04.2024 Харков рискува да се превърне във втори Алепо, заяви кметът на града . 5| 2795 |17.04.2024 Цветан Цветанов: Не знам защо има такова упорстване и такава защита за Калин Стоянов . 0| 2301 |17.04.2024 Как влияят на здравето ни резките промени във времето? . 2| 2349 |17.04.2024 Богослов за поругаването на гроба на Патриарха: Това е бесовско изпълнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads