Реклама / Ads
6| 2167 |23.07.2024 НОВИНИ

Oпасност от мълнии - как да се пазим?

.
Източник: БГНЕС
"Най-важното и най-същественото след като сме застигнати от бурята в планината е, по най-бързия начин да се слиза надолу в ниското. И по никакъв начин да не се стои в планинските върхове и хребети. Най-вече, ако около нас бурята е съпроводена е съпроводена от дъжд, имаме потоци от кална вода и влага, стремим се да застанем на сухо място, ако това не е възможно да стоим на кални участници, където няма мъх", каза в ефира на БНТ инж. Радослав Калчев - експерт по мълниезащита.
 

Човек, каза експертът по мълниезащита, трябва винаги да обръща внимание на прогнозата за времето и да не изпада в паника, за да може да се прецени на какво разстояние е мълниеносната опасност.





"При положение, че мълнията на 3,4 секунди е възникнала на километър от нас и от момента на възникването на светлинния ефект до гръмотевичния гръм, трябва да се прецени колко е далече".

 

Ако тя е около нас най-доброто, което може да се направи човек е да клекне на земята.

 

"Когато човек е застигнат от тези обстоятелства, но разполага с някакво време все пак, карабинери, телефони и прочие, се поставят на 15, 20 метра от нас. Да се освободим от всички метални неща от нас. И ако разполагаме с палатка или спален чувал или раница да я подложим под краката си".

 

Задължително условие при опасност от мълнии да стоим далеч от отделно стоящи дървета или от скални масиви, както и ако планинарите са група - задължително трябва да се разделят. По думите му паниката и тичането не биха довели до нищо добро.

 

"Така, че най-разумното, което можем да направим е да бъдем минимална точка на обсега на мълнията, да нямаме пряко попадение. А ако примерно мълнията е паднала в близост до нас, на около метър разстояние, то най-важното условие е да се стараем да бъдем на сухо. И още веднъж прибрани ръце около колената т.е. на кълбо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2195 |23.07.2024 След удар от мълния: Загиналите баща и дете са били опитни в планината, но не са имали шанс . 30| 4277 |23.07.2024 "Тъй ми се иска да взема всички отровени от пропаганда хора, да ги закарам на фронта и да видят какво означава “руски мир” . 5| 2212 |23.07.2024 Камала Харис привлече нужната подкрепата, за да бъде кандидат на демократите . 1| 2143 |23.07.2024 На километър от границата с Гърция продължава да гори. Пламъците се движат към нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads