Реклама / Ads
22| 5726 |14.12.2012 НОВИНИ

Опозицията бойкотира обсъждането на Изборния кодекс

.
Днес парламентът остана празен
Парламентът изпадна в патова ситуация, след като опозицията бойкотира заседанието на депутатите и умишлено не се яви в пленарната зала. След като три пъти председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи безуспешен опит да открие заседанието, в крайна сметка се наложи да обяви, че днес депутатите няма да работят.
 

Опозицията ще сезира Брюксел и ОССЕ, ако не се спрат порочните промени в изборния кодекс. ГЕРБ пък няма да обсъжда повече промени, докато от БСП и ДПС не им се извинят. Това стана ясно след провала на парламентарното заседание днес. На него опозицията умишлено не се яви, тъй като не харесва промените в изборния кодекс.

Очакваше се Народното събрание да заседава извънредно в събота и във вторник, но Цачева насрочи следващото заседание за сряда, съобщи „Дарик”. След председателския съвет всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, бяха категорични, че няма как да участват в заседание, което приема промени в Изборния кодекс, даващи възможност за кражба на вот и фалшификация на изборите.

Опозицията посочи, че причината за бойкота са промените в Изборния кодекс, които опорочават предстоящите избори и потъпкват демокрацията. Опозицията настоя измененията да бъдат преразгледани на най-високо ниво и бяха категорични, че до сряда има време да започнат разговорите, но няма да участват в заседания, ако нищо не се промени.

Депутатите от Синята коалиция, БСП и ДПС настояха промените да бъдат отново обсъдени на най-високо ниво и предупредиха, че са готови на още по-кардинални мерки.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция призова да се започне разговор на високо политическо ниво, а не на ниво правна комисия. Лютви Местан от ДПС поиска целият дипломатически корпус да бъде информиран, не само посланиците в Европейския съюз, но и тези от НАТО.

"Ще искаме вето на президента, ще информираме всички международни институции. По този въпрос цялата опозиция трябва да взаимодейства, защото този въпрос е над партийните ни и идейни различия", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Депутатите трябваше да започнат работа върху разглеждането на текст от Изборния кодекс, по който опозицията и управляващите спориха няколко часа. Опозицията настоява всеки член на секционна комисия да си тръгва с оригинален протокол.

От ГЕРБ съобщиха, че са склонни да търсят извънредни средства и да се закупят ксерокси за секционните комисии, за да се правят копия на протоколите. Според опозицията обаче това далеч не е единственият проблемен текст и затова трябва да се направи цялостен нов преглед, за да се гарантира честното провеждане на изборите.

Няма да обсъждаме повече Изборния кодекс, докато опозицията не се извини, той е добър, получил е съответната оценка и от международните институции, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ . Според нея депутатите вече са споразумели за промените в него. Ако не искат да ги обсъдят, ГЕРБ ще проведе избори по досегашния кодекс. Опозицията обаче имаше забележки и по него, а със сегашният ремонт се надяваше да ги отстрани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4982 |13.12.2012 Опозицията иска Биг Брадър за изборите . 26| 5512 |26.11.2012 Меглена Кунева бойкотира референдума . 1| 5173 |22.11.2012 Т. Дончев: Всички да превключат на режим "компромис" при обсъждането на бюджета на ЕС . 7| 5051 |10.11.2012 М. Найденов: Опозицията го е закъсала, щом се занимава с календарите на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads