Реклама / Ads
4| 5123 |18.07.2008 НОВИНИ

Опозицията се омота в „импийчмънта”, готви се да напуска парламента

.
Опозицията може да предприеме радикални действия след вота на недоверие, включително напускане на парламента. Това обяви депутатът от ДСБ Веселин Методиев след консултациите на опозицията за импийчмънт на президента.
 

Методиев уточни, че ако шестият вот на несоверие на правителството на Станишев се окаже неуспешен, опозицията може да напусне парламента. Вероятно следващата седмица ще бъдат проведени нови конкултации, за да се обсъди този въпрос.

Методиев съобщи още, че разговорите между опозицията за отстраняването на президента ще продължат, защото има теми, които трябва да се изяснят, а освен това Първанов руши институциите. „Не сме толкова нагли, агресивни и глупави като управляващите. Стремим се да бъдем сериозни", каза Методиев.

„Ще продължим да събираме доказателства за измяната на президента", заяви и  депутатът от ОДС Христо Кирчев. Той допълни, че опозицията настоява за оставка на държавния глава, защото в „президентската институция липсва всякакъв морал".

Според него вече е доказано, че кампаниите на президента са спонсорирани от личности, злоупотребители с пари от САПАРД, както и от хора, на които се посяга - Манол Велев, Емил Кюлев и др.

„Юридически категорично е неиздържано искането на опозицията за отстраняване на президента Георги Първанов", обяви по БНР тази сутрин зам.- председателят на Народното събрание Любен Корнезов. Той разясни, че има две законови възможности за отстраняване на държавния глава. Първа е, ако той извърши държавна измяна - по чл. 95 и 96 от Наказателния кодекс, което означава опит за преврат, убийство и пр. Другата е свързана с това, че парламентът може да гласува отстраняването на президента и може да поддържа обвинение към него, ако за това са гласували над 160 депутати. След това обвинението се разглежда от Конституционния съд и той е този, който може да отстрани президента, посочи Корнезов. Според него опозицията не може да посочи кой точно член от Конституцията е нарушил Георги Първанов, защото той не е нарушил нито един закон. Зам.-шефът на парламента подчерта, че искането за импийчмънт е политическа провокация, която няма да успее, но ще злепостави България пред света.

За да се проведе парламентарен дебат за импийчмънт на президента, опозицията трябва да събере 60 подписа под искането си. Това тя сигурно ще успее да направи, но по-никакъв начин не може да събере 2/3 мнозинство, за да прати въпроса в КС. Това означава, че упражнението е абсолютно безсмислено и само се губи време, смятат народни представители.

„Президентът трябва да понесе своята отговорност, защото той е конструктор на тройната коалиция и защото продължава да ги брани пред Европа". Това пък заяви кметът на София Бойко Борисов пред журналисти. Той призова опозицията да напусне парламента, ако е истинска, и обеща да им даде разрешение или за площад „Народно събрание", или за „Александър Невски" да направят митинг. „И ние ще се присъединим като политическа партия веднага към тях. Ясно е, че до края на този мандат този парламент няма какви закони да приеме, нито ще приеме нещо в полза на обществото. Нека да покажем на Европа, че опозицията е единна и е извън Народното събрание. Ако искат - БСП и НДСВ да стоят Доган да ги използва - нека си стоят в Народното събрание", каза Борисов. „Само днес са ни глобили повече, отколкото е бюджетът на София. Все едно, че са зачеркнали град като столицата за една година. И това го направи правителството само днес", посочи столичният градоначалник.
Борисов за пореден път призова премиера, „ако иска да остане в историята, както Добрев навремето", да предизвика предсрочни избори и да спаси държавата от катастрофа.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4665 |18.07.2008 Волен Сидеров зове опозицията да напусне парламента . 35| 5223 |17.07.2008 Президентът: „Няма политически чадър над никого”. Опозицията: „Оставка!” . 22| 5510 |30.05.2008 БСП готви изборна тесла за десните и НДСВ на парламентарния вот . 7| 4481 |15.05.2008 Опозицията има нови сигнали за бакии в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads