Реклама / Ads
35| 5227 |17.07.2008 НОВИНИ

Президентът: „Няма политически чадър над никого”. Опозицията: „Оставка!”

.
Опозицията скандално напусна заседанието на КСНС половин час след началото му, защото президентът Първанов отказал да даде обяснение за връзките си със съмнителни бизнесмени, уличени в злоупотреби с европари.
 

„Поисках оставката на президента в очите. Това е позицията на цялата опозиция", обяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти на „Дондуков" 2.  „Поисках президентът да даде обяснение за връзките си с престъпни мрежи, за които пише в доклада на ОЛАФ, мотивирайки се с това, че с тази обвързаност между власт и престъпност България се лишава от парите и подкрепата на Европейския съюз", обясни той и допълни, че Първанов е отказал да даде такова обяснени, като се опитал да се „измъкне", прехвърляйки го в точка „Разни". „Обществото вече няма никакво доверие в президента. То е разделено по въпроса за това - къде е причината да не получаваме европейски средства", подчерта Костов. Той определи като „шикалкавене" твърдението на президента, че има друг доклад на ОЛАФ от средата на юни без сегашните констатации.

kon_suvet.jpg

"Няма как президентът Първанов да остане на този пост и да бъде обединител на нацията, защото в момента хиляди български граждани остават излъгани, а семействата им ще бъдат лишени от препитание. Големите ми притеснения са, че президентът не разбира, че става въпрос за морални основания", посочи пък председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Шефът на ПГ на „Българска нова демокрация" Борислав Ралчев обясни, че точка "Разни", в която Първанов се е опитал да прехвърли темата за доклада на ОЛАФ, е рутинна практика за дребни въпроси, които могат да се разглеждат инцидентно. "А с този въпрос става дума за новия ред в българската държавност. За първи път сме изправени пред ситуация, в която не опозицията, а официална европейска институция изразява ясно и категорично отношението си към българската държавност, система и президент. В доклада на ОЛАФ се персонифицира президентът като нарушител, с което българската държавност е накърнена в най-висшата си форма", категоричен бе Ралчев. Според него президентът не изпълнява ролята си на обединител на нацията. „Поставени са пред разрив отношенията ни с Европейския съюз. Затова трябва да има ясна позиция, която според нас е оставка на президента", заключи той. Ралчев съобщи, че още утре парламентарната опозиция започва консултации за импийчмънт на президента.

„Обвързването на президента Георги Първанов с престъпни кръгове трябва да има своите последствия”, каза и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него Първанов е свързан с хора, които крадат огромни средства от Европейския съюз, тоест крадат и наши пари. Той обясни, че през 2006 г. е било установено, че със 6 месеца е забавено разследването на Людмил Стойков. “Причината бяха президентските избори. Първанов нямаше да спечели, ако тогава бяха изнесени на бял свят разкритията за престъпната обвързаност с неговите спонсори – Людмил Стойков и Марио Николов, а вероятно има и други”, каза още Сидеров. Той посочи, че това е било скривано от българската общественост и прокуратурата, като припомни, че сегашният главен прокурор Борис Велчев е бивш съветник на президента. “Това означава, че по разпореждане на Първанов прокуратурата не е започнала разследването срещу Людмил Стойков”, уточни Сидеров. Той подчерта, че цялата българска общественост трябва да бъде непримирима към „престъпната обвързаност на президента с олигарсите – Валентин Златев, Тодор Батков и Христо Ковачки”.

„Никоя държавна институция не може и няма да отваря "чадър" над когото и да било". Това пък заявява президентът Георги Първанов в изявление, разпространено от прессекретариата му преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Според държавния глава публикуването на доклада на ОЛАФ е поставило остри въпроси, на които отговор трябва да дадат както българските институции, така и ОЛАФ, а също и да аргументират своите тези. Първанов очаква, първо, бързи и ефективни мерки за подобряване на взаимодействието между компетентните институции за изясняване на посочените случаи и по всички проблеми, които биха възникнали в бъдеще. И второ, ясни, твърди гаранции пред европейските институции, че няма да бъдат допуснати злоупотреби и нарушения със средства от еврофондовете.
По отношение на президентската кампания, докладът не открива нищо ново, смята държавният глава. Той посочва, че всички дарители са записани до последния човек, до последния лев в отчета до Сметната палата. Всеки от тях е попълнил декларация, че отговаря на законовите изисквания. Щабът на кампанията не е използвал и не би могъл да използва никакви други механизми, извън предвидените в закона, за удостоверяване почтеността на един или друг дарител.
Георги Първанов предлага да се публикуват в медиите отчетите на всички участници в предизборната кампания за президентските избори през 2006 г., за да може широката общественост сама да направи своя извод.

kon_suvet1.jpg  снимки Вяра Йовева

„С цялата отговорност на институцията, която представлявам, като държавен глава, искам да се обърна към компетентните органи да предприемат всички мерки, за да гарантират пълна прозрачност и контрол в целия процес на кандидатстване и реализация на средствата по линията на европейските фондове. В това отношение недосегаеми не трябва и няма да има", заявява още президентът. Той препоръчва на ДАНС на базата на конкретни факти своевременно да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице", е обоснована.
Първанов твърди още, че с първия вариант на доклада на ОЛАФ са били запознати представители на български институции и служби още на 18 юни и тогава не е имало такива политически заключения. „Кога, как и защо са се появили? Ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теза?",пита той.
В изявлението на президента се казва още: „Винаги съм се ръководил от убеждението, че са нужни строги правила, пълна прозрачност и контрол върху финансирането на партиите и предизборните кампании. Още повече, когато става дума за държавния глава. И не случайно мерките, които предложих за реформи в политическия модел, са насочени към пълна прозрачност на финансирането на политическия процес - в това число чрез публични списъци на дарителите и на даренията, и декларация за произход на средствата от всяко дарение".

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4541 |15.07.2008 М. Спасов: Без политически лица при чувствителната информация . 25| 4402 |10.07.2008 Пореден гръмовен политически скандал до дни . 7| 4993 |08.07.2008 Трудната промяна на политическия модел . 8| 4884 |08.06.2008 Президентът поздрави писатели и поиска промяна на политическия модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads