Реклама / Ads
3| 2265 |31.07.2024 НОВИНИ

Опозиционерът Кара-Мурза е бил преместен от затвора си в Сибир и изпратен на неизвестно място

.
Владимир Кара-Мурза Източник: БГНЕС
Владимир Кара-Мурза, който има двойно руско и британско гражданство и излежава 25-годишна присъда за държавна измяна, е бил преместен от затвора си в Сибир и е изпратен другаде, съобщава Ройтерс, като цитира руската Федерална служба за изпълнение на наказанията.
 

Федерална служба за изпълнение на наказанията посочи, че Кара-Мурза е в процес на трансфер от затворническата колония ИК-16 в Омск към друга дестинация, но не поясни коя.

 

Редица руски дисиденти и хора, осъдени за съпротивата си срещу войната на Москва в Украйна, изчезнаха от руски затвори през последните дни и според правозащитници е възможно това да е знак, че може да предстои размяна на затворници със Запада.





Адвокатът на американеца Пол Уилън, който излежава 16-годишна присъда в Русия по обвинения "в шпионаж", отбеляза, че се опитва да установи местонахождението му на фона на спекулациите за възможна размяна на затворници, информира Франс прес.

 

Петдесет и четири годишният бивш морски пехотинец Уилън, който има британско, ирландско и канадско гражданство, е в затвора в Русия от декември 2018 година. Той категорично отхвърля обвиненията в шпионаж и твърди, че е бил набеден от свой познат.

 

В последно време най-малко петима руски дисиденти, както и руско-германски гражданин, осъден за държавна измяна и активист, "сътрудничил на Украйна", всички лишени от свобода в Русия, са били прехвърлени в неизвестна посока според техни роднини и неправителствени организации, пише АФП.





Това породи слухове за възможна предстояща размяна на затворници с участието на руски дисиденти и американци в руски затвори.

 

Вашингтон и Москва изтъкнаха, че усилено обсъждат размяна, в която да бъде включен американският журналист Еван Гершкович, който наскоро беше осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж. Самият руски държавен глава Владимир Путин е споменавал случая с Вадим Красиков, който се намира в затвор в Германия за поръчково убийство, приписвано на руските специални служби, който може да послужи като възможна разменна монета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2200 |31.07.2024 Удължават мерките срещу коклюш, 2231 случая от началото на годината . 8| 2426 |31.07.2024 Увеличават заплатите на НСО, процедурата тръгна в Парламента. Предлага го "Възраждане" . 7| 2401 |31.07.2024 Снарядът в "Терем" избухнал в бронекамера, където е предвидено, че може да има инциденти. Боеприпасът се пълни от машина . 11| 19864 |31.07.2024 Бимбалов: Господ не е българин, но българинът се чувства Господ. А страната ни иска да е първа в олимпиадата по дехуманизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads