Реклама / Ads
34| 13541 |17.03.2013 НОВИНИ

Орешарски: Ако имаше риск за борда, Калин Христов щеше да си стои в БНБ

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Не обичам прогнози с ниска степен на достоверност. В нашата страна много неща се говорят. Така бившият финансов министър от правителството на Станишев Пламен Орешарски отговори на въпроса дали се готви да бъде следващия министър-председател на България.
 

Стачките издават проблеми в някой сектор или обществото, каза той в предаването “На светло” с Люба Кулезич на Нова телевизия. Според него този тип вълнения са възможност за ново начало. Протестите са доста стихийни и наред с някои обосновани искания се поставят и въпроси, които са неизпълними. Това е притеснителното, смята Орешарски.

Според него, бунтът срещу “банковото робство” може да се окаже много опасен. “Банковата криза протича по един и същи изключително неприятен начин, водещ до обедняване на всички”, обясни бившият финансов министър. “Информацията, с която разполагам, ме прави по-спокоен”, добави той и обясни, че българската банкова система след 1996-1997 стана много стабилна.

“Днес нашата банкова система е доста по-добре регулирана, отколкото в страни от стара Европа”, смята Орешарски. Според него, няма проблем, че подуправителят на БНБ Калин Христов беше назначен за финансов министър. “Добре е, че в тази среда президентът не назначи ново лице, а човек от гилдията. Ако имаше опасност за борда, Калин Христов щеше да си стои в БНБ”, заяви той.

“Днес БНБ разполага със значително по-големи резерви, отколкото в началото на века”, обясни той. Според него спадът в сумата на фискалния резерв показва, че са ползвани временно средства от целевите фондове – Сребърния и “Козлодуй”. Това няма да е проблем, ако средствата се възстановят до края на годината.

“Има рискове. Данните за приходната част не са обнадеждаващи. Но не е коректно сега да се прави обобщение”, каза Орешарски. По отношение на плоския данък той обясни, че БСП винаги е имало дискусия за него, още при неговото въвеждане. Според него, сега в партията надделява мнението да се въведе поне още една ставка за по-високите доходи, както и необлагаем минимум. Но той не членува в партията, следователно неговото мнение не е решаващо.

Бившият финансов министър се притеснява от факта, че служебното правителство се е нагърбило с повече неща, отколкото може да свърши за 2 месеца. Все пак за това време то може да свърши няколко неща. “Да се успокои обществената атмосфера. В този смисъл е добре новите министри повече да работят и по-малко да приказват”, смята Орешарски.

“Трябва да започнат да успокояват бизнес климата. И да внимават да не изпуснат приходите в бюджета”, препоръча той на служебните министри. Според него за 2 месеца те бих могли да постигнат стабилизация.

Орешарски прогнозира, че има опасност след изборите да се стигне до патова ситуация, вк оято формирането на кабинет ще бъде много трудно. Той се притеснява и от разминаване на очакванията. Обществото очаква, че с новото правителство нещата ще тръгнат. “Моето мнение е, че те ще се влошат още повече. Поради най-простия принцип на инертност на икономиката”, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5684 |20.02.2013 Потърпевш при протестите: На Орлов мост имаше провокатори . 72| 6349 |19.02.2013 Менда Стоянова: Дянков имаше проблеми с общуването . 3| 6778 |05.02.2013 Състоянието на Златко Баретата остава с риск за живота . 4| 5211 |25.01.2013 Рисково време се задава. Оранжев код

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads