Реклама / Ads
20| 5864 |20.09.2013 НОВИНИ

Орешарски: Нямаме реформи, но ще ги направим

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Една група народни представители сложиха акцент, че програмата ни е кратка, но целта е да я представим. Ако трябваше да разпишем всички политики щяхме да имаме многотомник, заяви Пламен Орешарски по време на дебата по програмата на правителството.
 
Имаше критики, че програмата е пожелания. Има мерки, които са насочени напред във времето, и аз бих приел тогава критики. Що се отнася до Цветан Цветанов, че няма на всяка страница разписано, че сме евроатлантически партньори искам да му кажа, че не трябва да издаваме комплексите си, че сме нова страна. Ние сме евроатлантически членове от 10 години. Нека да работим, каза премиерът.

По отношение на швейцарското правило, още тази есен ще го дискутираме и ще има съответния регламент. За минималната работна заплата ще имате възможност да видите след около месец и половина тригодишната бюджетна прогноза и съответното предложение за минимална работна заплата.

Що се отнася до 250 000 работни места, нали никой не си е представял, че ние ще ги създадем с магическа пръчка. Истински работни места разкрива частният сектор. За това е необходимо да им създадем условия - добри управленски практики и да подобрим климата, а не интервюта в чуждестранния печат как сме най-корумпираната страна в целия свят. Така няма как да дойдат инвеститори, коментира Орешарски.

Относно структурните реформи, Орешарски се върна назад във времето. „Много правителства имаха описани амбициозни реформи, но не ги направиха. Ние нямаме описани реформи, но ще ги направим. Тези реформи няма да внасят хаос в системите и страх след хората”, заяви премиерът.

За здравеопазването той заяви, че реформата там ще се реализира първо в пленарна зала като променят определени закони. На въпроса за криминализирането на неплащането на осигуровки ние ще направим дебат, за да не стане така, че да наказваме стопански фигури, които искат да ги плащат, но нямат възможност в момента. Те трябва да бъдат отделени от хората, които го правят нарочно, добави Орешарски.

Г-н Дончев, искам леко да ви провокирам. Отнасям се с респект към вашата педантичност към текстовете, но нека бъдем малко по-снизходителни към записите вътре в програмата, се обърна Орешарски от трибуната към Томислав Дончев от ГЕРБ. Всичко можем да увеличим вътре в еврорамката, но не можем да увеличим рамката от европейски средства. Сигурно няма да можем да стигнем до цифрите, които си представя всеки сектор, каза още той.

Изграждането на автомагистрала „Хемус" никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства, отговори Орешарски на въпрос на Лиляна Павлова. Вашето правителство многократно е настоявало пред Европейската комисия, че приоритетна е магистрала „Струма". Това не е упрек към вас, а припомняне на факти, отговори Орешарски.

„По Оперативна програма „Транспорт" ще има около 1 млрд. евро, които трябва да се разпределят за пътни и железопътни проекти", каза още Орешарски.

В заключение той благодари на депутатите за дебата, защото бил ползотворен и се извини на колегите в случай, че на места бил по-остър в изказа си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5150 |19.09.2013 Станишев: Правителство прави реформи, хората се умориха от вувузели . 111| 5855 |19.09.2013 Пламен Орешарски: Освободихме страната от страха . 38| 5452 |13.09.2013 Орешарски: Няма реформи за 100 дни . 27| 5284 |09.09.2013 Орешарски: Не мислех, че ще е лесно, но се оказа по-трудно от очакванията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads