Реклама / Ads

 

2| 2487 |07.09.2021 НОВИНИ

Организации призовават да се прояви солидарност към мерките срещу коронавируса

.

Това се посочва в декларация на Националното сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение. Позицията им е във връзка с обявените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването, които влизат в сила от днес.

 

"Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи - здравето и живота им", посочват още медиците.

 

"И което е не по-малко важно - то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ", отбелязват от болничните организации и допълват, че това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.

 

Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки, посочват още те.

 

"Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими", е отбелязано още в документа.

 

Те напомнят, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа, и призовават за подкрепа усилията на медиците и за запазване непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях.

"Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване", посочват още от организациите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3021 |21.08.2021 Манолова на Шипка: Всеки трябва да прояви отговорност пред българския народ . 2| 2437 |13.08.2021 Тодор Байчев, БСП: Трябва да се прояви повече държавническо мислене . 45| 10457 |07.08.2021 Корнелия Нинова: Ако не проявим разум, ще върнем Борисов . 8| 3461 |06.07.2021 Пациентски организации искат оставката на Ангел Кунчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ