Реклама / Ads
5| 4775 |17.12.2019 НОВИНИ

БЛС възмутен от разговорите на срещата между Борисов и сестрите

.
„Българският лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в Министерския съвет, последвалите публикации в медиите и тиражираните в публичното пространство внушения и твърдения. Безпокойство, породено от факта, че специалисти, с които ние работим ежедневно в екип, индиректно застанаха срещу нас – лекарите”. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз.
 

Оттам смятат, че по време на срещата е било насадено внушението, че лекарите са „лоши хора с големи заплати”. Подобно внушение, смятат от БЛС, допълнително внася напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора.

 

„Създаде се ситуация, от която не печели никой, нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите. Ситуация, в която има само губещи”, се казва в позицията на БЛС.

 

„Остро възразяваме срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите”. Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност”, се казва в позицията.

 

БЛС твърди, че цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици.

„Немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти”, се казва още в позицията.

 

От съюза заявяват още, че не са спирали да се борят за достойното заплащане на своите колеги. „Съсловната организация поиска и успя да извоюва в НРД 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единствен за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях. За първи път БЛС извоюва да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи. Нещо повече: Като страна в преговорите по Националният рамков договор Съсловната организация покани и за първи път ръководството на БАПЗГ присъства на преговорите”, се казва в позицията на БЛС.

 

И допълват, че многократно са заявявали, че не подкрепят лошите практики и
злоупотребите, многократно са настоявали, че ако има виновни, те трябва да бъдат наказвани.

 

„ Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи”, завършва позицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5381 |16.12.2019 Медицинските сестри след срещата с Борисов: Ще решаваме тепърва дали да вдигнем палатковия лагер . 10| 5218 |06.12.2019 Джамбазки за срещата на Кирилов с Полфрийман: Лош вкус, нелепо решение . 2| 4307 |04.12.2019 Лидерите на НАТО приеха заключителна декларация на срещата на върха . 5| 4189 |04.12.2019 Срещата на върха за 70 годишнината на НАТО в Лондон продължава по същество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads