Реклама / Ads
4| 4998 |14.09.2024 НОВИНИ

"Орлите не умират, орлите отлитат". България загуби двама от най-добрите си военни пилоти

.
Падналият самолет и двамата загинали пилоти са от авиобазата в Долна Митрополия. Съдбата на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин е свързана с мястото.
 

През 1996 година училището завършва майор Петко Димитров. Той е един от най-опитните летци изобщо в България.





Той е инструктор, както на курсантите, на които им предстои да завършат професията пилот, така и на завършилите вече летци, които усъвършенстват професионалната си подготовка.

 

Многократно е награждаван и от министъра на отбраната, и от началника на Военновъздушните сили.

 

През 2020 година с първия випуск на възстановеното Военновъздушно училище завършва старши лейтенант Венцислав Дункин. Той също е една от големите надежди на българската военна авиация. 

 
„Роден да лети или да умре, опитвайки“, е написал лейтенант Венцислав Дункин в профила си във Фейсбук.

 

Трагедията е голяма, всички летци са едно голямо семейство. Един от коментарите сред тях е, че „Орлите никога не умират, орлите отлитат“.

 

Учебно-боен самолет L-39ZA „Албатрос“ се разби в района на авиобаза „Граф Игнатиево“ вчера, а при инцидента загинаха двамата пилоти майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

 

Старши лейтенант Венцислав Дункин е родом от Разлог. Общината обяви Ден на траур в памет на загиналия пилот.





Той е само на 28 години. Хората в града знаят, че само след седмица – на 21 септември, е трябвало да се състои неговото сватбено тържество. Той е щял да се ожени за своята любима – млада лекарка от Плевен.

 
Двамата са живеели в Плевен. През последните 10 години старши лейтенант Венцислав Дункин живее именно там, защото е учил в Долна Митрополия.

 

Сватбеното тържество е щяло да се проведе в родния град на пилота, заедно с близките му роднини и приятели.


Той е боен пилот от 2015 година, инструктор и изключителна надежда на бойната ни авиация.

 
Група негови приятели и роднини вчера са тръгнали към Граф Игнатиево с първоначалната идея да станат свидетели на планираното за днес авиошоу. Лошата новина за съжаление ги застига някъде по пътя.

 

Венцислав Дункин има и по-голям брат, който също е завършил Военновъздушната академия в Долна Митрополия и в момента е пилот на хеликоптер на „Гранична полиция“.

 

Хората от Разлог наричат загиналия пилот героя на града, застигнат от нелепа съдба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4951 |14.09.2024 Полк. Миленски: В мирно време да загине военнослужещ - провал на командването. Радев ползва ВВС за политически цели . 1| 4363 |14.09.2024 140 милиона лева допълнително за студенти и докторанти във важни специалности . 1| 2284 |14.09.2024 Тридневен траур в памет на българските герои - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин . 1| 2414 |14.09.2024 Атаки срещу Одеска област. Руски дронове кръжат от другата страна на Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads