Реклама / Ads
3| 4765 |14.07.2011 НОВИНИ

Осъдиха 2-ма ГЕРБери за конфликт на интереси

.
Върховният административен съд (ВАС) осъди двама народни представители за конфликт на интереси. Първите "жертви" на закона станаха депутатите от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев.
 

Те ще трябва да заплатят минималната предвидена в закона глоба в размер на 5000 лева (максимална 7000 лева - бел.ред.) заради внасянето на лобистката поправка в Закона за ползване на земеделските земи.

Решението е особено важно, защото създава практика, която дава възможност народните представители да бъдат осъждани при внасяне на законови текстове в личен интерес без значение дали те са приети от Народното събрание.

Тримата депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов, Стоян Гюзелев и Десислав Танева внесоха поправки в Закона за ползването на земеделски земи, задължаващи собствениците на ниви да продават терените си първо на арендаторите. Текстовете бяха отхвърлени след множество критики от страна на опозицията, че това е поредният лобистки законопроект на ГЕРБ, който е и скандално нарушение на конституционния принцип за неприкосновеност на частната собственост.

В случая с Димитър Аврамов съдът е решил, че е внесъл поправки от личен интерес, защото той притежава 30% от капитала на дружеството "Гала инвест холдинг", което от своя страна притежава 90% собственост в капитала на "Игал" ООД. "Игал" ООД е арендатор и наемател на земеделски земи.

При казуса със Стоян Гюзелев ВАС е установил, че той е едноличен собственик на капитала на "Флайт Ел" ЕООД и съдружник в "Сортови семена-Бургас" ООД, което от своя страна е едноличен собственик на капитала на "Сортови семена" ЕООД. Двете дружества "Сортови семена-Бургас" ООД и "Сортови семена" ЕООД имат договори за аренда и наем за 6130 дка земеделска земя. На първа инстанция Гюзелев бе оневинен

Според съда фактът, че те имат собственост във фирми, които се занимават с тази дейност, е повлиял върху независимата им преценка като депутати.

По време на заседанията и на двете инстанции прокуратурата зае позицията, че Аврамов и Гюзелев не са извършили конфликт на интереси и няма преки доказателства срещу тях.

Преди време общественият интерес бе привлечен от значително по-голямото дело срещу лидера на ДПС Ахмед Доган във връзка с хонорара му от 1 млн. евро като консултант на хидрокаскада "Горна Арда". Прокуратурата откри конфликт на интереси в този казус, но съдът така и не откри достатъчно доказателства, че като лидер на съуправляваща партия и мандатоносител на правителството, Доган е оказал влияние за този енергиен проект. Така Доган бе оправдан.

По новия закон за конфликт на интереси депутатите Михаил Михайлов от "Синята Коалиция" и Рушен Риза (депутат от ДПС в предишния парламент) бяха глобени по по 1000 лева за неподаване на задължителните декларации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5118 |06.07.2011 Б. Димитров: В Охрид не осъдиха истинските виновници . 11| 5695 |30.05.2011 ГЕРБери не искат да стават дупнишки кметове . 27| 4869 |26.05.2011 Софийски общинари осъдиха ксенофобията на Сидеров . 1| 4990 |13.05.2011 Осъдиха ефетивно първия прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads