Реклама / Ads
2| 3239 |07.06.2021 НОВИНИ

Калоян Паргов: Нужно е справедливо обезщетение за имотите по „Ломско шосе“

.
Източник: БСП-София
Следващото Народно събрание трябва да преразгледа законите, касаещи отчуждаването на частни имоти, категоричен е лидерът на БСП - София.
 

За съжаление Столична община не е променила своя подход по отношение на размера на обезщетението за собственици на имоти. На някои земята е отчуждена на цена от 15 стотинки, на други - на 60 лева, на трети - на 80 евро. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов, който се включи в поредния протест на собственици на земи по "Ломско шосе". Той ги подкрепя още от лятото на 2019 г. Хората се борят за справедливо обезщетение на планираните за отчуждаване техни имоти и са крайно възмутени от невъзможността да защитят правата си.

 

По думите му тази разлика в стойностите на имотите, определени от оценителя, показва един от големите пороци на управлението на ГЕРБ. „Отношението на държавата е като на мащеха към гражданите и данъкоплатците. А, благодарение на данъците на хората СО функционира“, заяви лидерът на столичните социалисти.

 

„От лятото на 2019-та година, когато възникна този казус, със собствениците правихме различни срещи с длъжностни лица. Разговаряхме с главния архитект, с кметовете на общината и на района. Но никъде тези хора не срещнаха разбиране. А сега и от съда нямат подкрепа. От собствениците разбрах, че има вече приключили съдебни дела с решения не в тяхна полза и без право на обжалване на първа инстанция. Очевидно предишното управление е направило съответните поправки в закона така, че да осуети възможността на хората да си търсят правата по съдебен път. По този начин им е отнето тяхно конституционно право“, обясни той.

 

Според Паргов тази едноинстанционна процедура блокира напълно възможността на хората да търсят справедливост. „Със сигурност следващото Народно събрание ще трябва да преразгледа тези законови разпоредби, тъй като те касаят имотите и съдбите на много граждани. Знаем, че частната собственост е неприкосновена, според върховния Закон на страната“, акцентира той.

 

„Оттук нататък собствениците на имоти имат само една възможност - да търсят допълнителна компенсация от страна на общината. Но това вече може да се случи само по волята на общината. За съжаление, от нейна страна не виждаме желание за разговор. Напротив, по-скоро наблюдаваме криене зад бюрата. Това също е голям проблем - общината трябва да стои зад гражданите си и да ги подкрепя, а не да се крие от тях“, каза Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3126 |04.06.2021 Калоян Паргов ще откупи изкъртената паметна плоча от кмета на район „Средец” . 2| 3098 |27.05.2021 Калоян Паргов: БСП трябва да представи пред обществото левия разказ за бъдещето на България . 5| 8074 |27.05.2021 Дъщерята на бившия шеф на ДАНС - без нужното образование, но с работа в БНБ . 3| 3201 |25.05.2021 ЦИК: Кметът на Калояново да бъде отстранен от длъжност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads