Реклама / Ads
0| 3225 |17.11.2022 НОВИНИ

Още две кучета ще откриват поставени отрови за животни

.
Две нови кучета ще помагат на сектор ”Зоополиция и кинология” към МВР в разследването на нелегалното използване на отрови срещу дивите животни. Дубай и Пойзън са обучени в Испания. Те пристигнаха заедно със своя треньор и ще се присъединят към единственото куче с тази професия у нас досега - Барс. В случаите с отровени животни през последните 5-6 години именно Барс е бил главният действащ герой.
 

Над 300 патрула, минимум 1200 проверени километра и повече от 40 открити отровени животни и примамки. Такъв е професионалният път на Барс за последните 6 години, в които е част от сектор "Зоополиция и кинология" към МВР. Първият инцидент с отровени животни, в който Барс има участие, е в Източните Родопи.

 

"Имаше над 20 загинали животни, отровени животни, всъщност това беше първият случай, в който Барс участва и помогнахме за събирането и почистването на района, за събирането на отровните примамки и съответно отровените животни", обясни Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците.

 

А за успешната мисия е важна ролята колкото на кучето, толкова и на неговия обучител: "Като в едно семейство трябва да имате много силна връзка, защото в крайна сметка събирате два различни характера, още повече когато говорим за два различни вида - един четирикрак и един двукрак", коментира Терзиев.


А от тази седмица екипът, който помага за борбата с отровните примамки в дивата природа, вече има две нови попълнения - белгийските овчарки Дубай и Пойзън. Очаква се те да откриват силно смъртоносни отрови, които са много вредни.

 

Сред предимствата от работата на тези кучета е превенцията. А според инспектори от сектор "Зоополиция" хората, които поставят отровни примамки, не си дават сметка, че замърсяват и почвата. Към момента поставянето на отровни примки не е инкриминирано деяние, но по информация на МВР се подготвя законопроект това да стане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2902 |16.11.2022 И тази нощ без новини от Сашко. Кучета, хеликоптер и термокамери не успяха да го открият . 0| 2775 |15.11.2022 Водолази не откриват 12-годишния Александър, който е в неизвестност от петък . 4| 3224 |27.10.2022 Откриват улица „Посланик Джеймс Пардю“ в София . 0| 2715 |19.10.2022 Откриват изнесен авиационен комплекс в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads