Реклама / Ads
3| 3454 |13.09.2021 НОВИНИ

Още един милиардер се отправя към Космоса

.
Източник: БГНЕС
Още един милиардер се отправя към Космоса през тази седмица. В капсулата на SpaceX в околоземна орбита за три дни отиват Джаред Айзъкман, американският основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4, и още трима души. Това е първият изцяло цивилен екипаж, който ще бъде изведен в околоземна орбита.
 

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата си милиардер и собственик на SpaceX Илон Мъск за полета с още трима специално избрани членове на екипа за космическия полет с капсулата Crew Dragon на SpaceX.

 

Той ще бъде изстрелян от космическия център Кенеди на НАСА в сряда.

 

Полетът има и благотворителна цел - събиране на средства за водеща клиника, която изучава онкологични заболявания при деца.

 

Самият Айзъкман вече е дарил лично на болницата 100 милиона долара.

 

Екипажът на Inspiration4 няма да участва в оперирането на капсулата въпреки че двама от членовете - Айзакман и геоложката Сиан Проктър, са лицензирани пилоти.

 

Милиардерът, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на "командир" на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за "пилот" на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments.

 

В екипажа влизат още "главният медицински директор" Хейли Арсено на 29 г., преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и "специалистът" на мисията Крис Семброски на 42 години, ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни.

 

Двама милиардери досега станаха космически туристи. В средата на юли, само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса, на аналогично суборбитално пътешествие се отправи и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос, припомня Dir.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3558 |11.09.2021 Маргарита Асенова от Вашингтон: Обединението на Америка отпреди 20 години вече не е на първа линия . 3| 3303 |11.09.2021 Любомир Каримански от ИТН: Актуализацията на бюджета е един добър знак . 3| 30488 |10.09.2021 Анна Заркова: С един куршум два заека – хем милионите са консумирани благообразно, хем гладните попържат новата власт . 27| 5924 |09.09.2021 ИТН, ДБ и ИБГНИ единни: Статуквото блокира реформите в съдебната система, извива ръце, издевателства над бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads