Реклама / Ads
0| 3417 |07.05.2022 НОВИНИ

Още идната седмица започват конкретни разговори за ремонтите на украинска техника

.
Още другата седмица идват украински специалисти, за да се изясни какво точно ще прави България в помощ на Украйна. Техническа възможност има и още следващата седмица започват конкретни разговори.
 

Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

 

“България има опит в ремонта”, посочи още Божилов и се позова на Варшавския договор.

 

“В тези заводи се модернизират българските танкове в момента. Имаме този капацитет. Въпросът е какво ще искат украинските колеги. Решението беше взето с огромно мнозинство в НС - ясен признак, че ние знаем кой е агресорът в тази ситуация и на кого трябва да помогнем. Това е важно, защото първоначално в обществото имаше колебания. Трябва да се борим с химерите и пропагандата, която като че ли ни разколебава”, допълни още зам.-министърът.

 

Забавянето на F-16 се получи заради предишната криза с ковид. Държавата обаче търси начин да оперира със самолети сама. Правителството разговаря с Нидерландия и други държави, които да подпомогнат Air Policing, увери зам.-министърът. Нидерландия трябва да напусне страната в края на май. 

 

“Българският интерес е да няма агресия, да се спазват договореностите. Европейската архитектура за сигурност е изградена с ясни принципи и отговорности и нашият интерес е те да се изпълняват. Позицията ни е ясна и в ЕС, и в НАТО”, отсече още Божилов.

 

"България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци. Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници", посочи още Божилов.
Зам.-министърът поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но "техниката не е приземена".

 

"Нашата задача е да използваме самолетите толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Йордан Божилов.

 

Той коментира темата дали България изнася оръжие за Украйна. Според Йордан Божилов въпросът трябва да бъде зададен към органите, които издават разрешенията, а не към Министерството на отбраната.

 

Зам.-министърът коментира и напрежението в Молдова. Опасенията са войната да не се премести там. По думите на Божилов единственият начин да се спре войната е изтеглянето на Русия. В противен случай конфликтът ще бъде особено продължителен.

 

"Война до победа от страна на Русия няма да стане. Първоначалните планове на Путин не се осъществиха. Какво ще бъде обявено като победа за нас не е ясно. Начинът е пректратяване на огъня и изтегляне от Украйна", посочи още зам.-военният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4003 |06.05.2022 Заков: Другата седмица в България ще пристигне делегация от Украйна . 0| 3277 |05.05.2022 Николов: Следващата седмица ще поискаме от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол . 0| 4108 |04.05.2022 Шефът на КЕВР: Подвиг е, че България намери за седмица алтернативни доставки на газ . 0| 3820 |30.04.2022 Н. Йорданова: Следващата седмица е ключова от гледна точка на това България каква позиция ще заеме спрямо Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads