Реклама / Ads
0| 2963 |17.04.2022 НОВИНИ

Още няма коалиционен консенсус в битката за БНБ

.
На този етап не се готвим за предсрочни избори. Нормално е в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори, в случая БНБ, и да имат различни представи кои хора биха изпълнили със съдържание конкретните реформи. В момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Народната банка.
 

Това заяви пред Българското национално радио Андрей Гюров от “Продължаваме промяната”. Гюров бе кандидат за гуверньор на Българската народна банка, но от ПП оттеглиха кандидатурата му на фона на високото напрежение в коалицията. Единствен кандидат бе Любомир Каримански от “Има такъв народ”, но той не получи нужната подкрепа при гласуването в Народното събрание в петък. 

 

“Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори. ... Да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание", каза Гюров.

 

"И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. ... Моята позиция като председател на ПГ на ПП повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти. Въпрос на обсъждане и дискусия", допълни той.

 

Друга тема, която предизвиква разнобой в управляващото мнозинство е изпращането на оръжия за Украйна. Консенсус по въпроса между партиите в коалицията няма. 

 

"По възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. ... Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната - да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията". 

Андрей Гюров беше категоричен, че България има единна външна политика и няма различия по въпроса с членството на Република Македония в ЕС и българското вето върху преговорната рамка. Гюров е категоричен - всяка промяна в позицията на София трябва да мине през НС. 

 

“Правителството има много активна политика на водене на диалог за решаване на проблемите относно отварянето на възможността на РСМ за преговори за влизане в ЕС. ... Очакваме да видим истински резултати от страна на Република Северна Македония. В български интерес е РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в РСМ", посочи Гюров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2733 |17.04.2022 КЗП уверява: Няма риск от изчерпване на стоки . 0| 3526 |16.04.2022 Ина Лулчева: Спецпрокуратурата е с претенции, но няма основания за съществуването й . 0| 3399 |16.04.2022 Корабите под руско знаме няма да имат достъп до български пристанища . 0| 5059 |16.04.2022 Борисов: Няма по-лошо от тъп и упорит човек, това е най-голямата щета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads