Реклама / Ads
10| 22798 |03.10.2022 НОВИНИ

Осман Октай: Коалиция няма да се състави и в този парламент. Радев ще се гърчи с мандатите за избори през март

.
Осман Октай Източник: БГНЕС
Коалиция няма как да се състави и в този парламент. Аз съм убеден как ще се гърчи президентът Румен Радев да разтяга раздаването на мандати, за да се приеме от парламента Бюджет 2023 и да се стигне до предсрочни избори през март, ако съумее да се възползва от конституционните вратички, а не да бърза, както бърза през лятото да претупа разговорите и раздаването на мандатите. Това коментира пред БНР политическият анализатор Осман Октай.
 

„Анкара и властите в Турция бяха пасивни по време на тези избори. Ноември 2021 г. ДПС получи на изборите над 91 хил. гласове в секциите в Турция. Тази година, независимо че беше увеличен броят на секциите в Турция, те получиха някъде около 50 хиляди гласа, т.е. половината. Беше известно още през седмицата, че има тишина от националните медии и от държавната и общинска администрация в Турция. ... Ако няма намеса на държавните структури в Турция, избирателният потенциал на ДПС там е около 40-50 хил. души“, коментира още той.

 

Октай подчерта, че ДПС увеличава броя на избирателите си в страната с около 20 хил. души, сравнено с изборите през ноември 2021-а: „Прави впечатление, че масово увеличават избирателите си във Видин, Враца, Монтана, особено сред ромското население. Това говори за изключително контролиран вот в тези региони“.

 

По думите му ДПС контролира изборния процес чрез секциите: „В много от секциите в компактни райони политическите формации не изпращат свои членове на секционни комисии. Ако има в дадена община около 100-ина семейства българи, те винаги регистрират различни партии и техните квоти в СИК се попълват пак от местните феодали на ДПС. ... В една такава секция спокойно могат след 19 часа да заключат вратата и по списък да започнат да гласуват на машината“.

 

Анализаторът призова да се провери дали едни и същи лица не са гласували в секциите в България и в чужбина.

 

„Каквито и амбиции да имат, ако не бяха контролираните цигански гласове, ДПС нямаше да постигнат този брой. ... Заради ниска избирателна активност ще вземат 36 мандата, което променя политическата карта в страната“, каза Осман Октай.

 

Той беше категоричен, че докато ДПС не се дистанцират от модела „Пеевски“, няма възможност да си партнират, включително и с ГЕРБ.

 

Според него Бойко Борисов няма да преговаря с ДПС, след като получи първия мандат за съставяне на правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3221 |03.10.2022 Янев готов на коалиция с ГЕРБ и ДПС за експертен кабинет . 0| 2887 |03.10.2022 Андрей Гюров, ПП: Имаме принципи, коалиция с ГЕРБ няма да правим . 1| 7390 |03.10.2022 Евгений Дайнов: Възможна е коалиция между ГЕРБ, ДПС, БВ и „някой златен пръст“ . 2| 3016 |03.10.2022 Социолог: ПП минира т.нар. евроатлантическа коалиция. Използва реториката на ГЕРБ – „Ние ставаме опозиция, оправяйте се!“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads