Реклама / Ads
12| 14892 |14.03.2023 ПОЛИТИКА

Осман Октай пред Фрог: Радев ще бърза за избори през юли или септември, но не и за вот 2 в 1

.
Най-голямата опасност е, че след 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани. Има две възможности - или избори в края на юли, или в първите 10 дни на септември. Президентът няма интерес от вот 2 в 1, защото е опасно за по-нататъшните му политически намерения. Избори 2 в 1 предполагат висока избирателна активност. Тогава е възможно ПП да получат мнозинство в следващия парламент и да превземат общини като София, Варна, Пловдив.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политическият анализатор Осман Октай. 


Според него има и друг пъклен план - кабинет на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" от типа "Беров". Според него обаче той няма да бъде реализиран, защото партията на Стефан Янев, която е ключова за изпълнението му, ще остане извън парламента. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Октай, как виждате кампанията до този момент? Говореше се за компроматна война, а все още няма такава. 


По принцип в предизборна кампания компроматите се разиграват ударно в последните 7-10 дни преди изборите, за да не може опонентът да реагира, да не излезе истината за пуснатите компромати. Всеки ден медийното пространство се залива, особено по руска линия и войната в Украйна. Няма никакви граници за тровенето на обществото с руска пропаганда, на първо място. Това е част от тази компроматна война. 


В нея участва и Бойко Борисов, след като нареди на сесията на Столичния общински съвет да се отвори темата за Паметника на съветската армия. Той беше първо кмет на община София, след това разполагаше с целия ресурс на властта не само там, но и в Министерския съвет и Областната администрация. През цялото това време обслужваше Путин. Стигна се дори до това заедно да въртят колелото на тръбата “Турски поток”. Това са фалшиви позиции, които хората ги разбират. Те не са глупаци. 

Компроматната война на ГЕРБ и Борисов стъпва върху твърдения, които напълно отричат тяхното присъствие в публичното пространство през последните години. Все едно не е било. 


Същото е поведението на ДПС и БСП - партиите на статуквото са “ни лук яли, ни лук мирисали” през тези 30 години. 


Цялото задкулисие на живот и смърт ще се опитва да пречи на опитите за промяната и отвоюване на държавата от този политико-олигархичен модел с центрове към Москва. То използва всякакви битки и компроматни войни, за да дестабилизира България в ситуация, в която НАТО поставиха като стратегическа цел сигурността на източната граница на Алианса - Черноморската зона - това са България и Румъния. 


Начело на тази битка са президента Румен Радев и служебните министри. Целта е да няма стабилно управление на страната.

 Ще се постигне ли тази цел? 


Всички анализатори в медиите говорят за избори 2в1 наесен. Радев този път няма да разтяга и да тупа топката под предлог, че е загрижен за държавата и приемането на важни закони. Казвам го като човек от инициативния комитет на Радев, разгадал всички политически намерения на президента и хората около него. Най-голямата опасност е, че след 2 април този път ще се направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани. Така беше направено миналото лято. 


Уж загрижен президента първо да се свика парламента, за да се приемат определени закони за еврочленството, промените в съдебната система, Шенген, Радев ще ускори раздаването на мандатите и няма да остави партиите да дишат. Президентът ще направи всичко възможно да съкрати консултациите и раздаването на мандатите и при условие, че партиите не могат да съставят правителство има две възможности: или избори края на юли, или в първите 10 дни на септември.


Радев няма интерес този път, за разлика от 2 октомври, да разделя консултациите, за да има избори 2в1. 

Защо? 


Това е опасно за неговите по-нататъшни политически намерения. По време на местни избори, ако те са заедно с парламентарните, ще има много висока избирателна активност. Представете си, ако в една такава активна кампания с масово участие на всички кандидати за местна власт има избирателна активност от 65% и излязат над 4 млн. избиратели. Тогава е възможно ПП да получат мнозинство в следващия парламент и да превземат общини като София, Варна, Пловдив. 

Които са бастиони на ГЕРБ. 


Точно така. В този смисъл така наречените партии на статуквото и задкулисието, начело с президента, нямат интерес ПП да спечелят мнозинство в българския парламент с много широко участие на изборите. Затова още отсега убедено мога да кажа, че ще направят всичко възможно да няма вот 2в1. Те ще са или през юли, или в началото на септември. 


Другият вариант е президентът, ако не иска да поеме риск, да тупа мандатите до края на юли месец и първите 10 дни на септември да бъдат свикани нови избори. Президентът максимално ще се възползва от това, за да продължи да управлява служебно правителство.

Появиха се снимки от много тайна среща между представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, обаче. Не допускате ли, че вече има договорка и ще бъде съставено правителство между тези формации?


Това е пъкленият план тип “Беров”. При условие, че ПП нямат мнозинство в следващия парламент и не могат да съставят правителство, ГЕРБ получават мандат и предлагат програмно експертно правителство от типа “Габровски” с подкрепата на ДПС и БСП. Те имат реална възможност да имат около и над 125 мандата. 

 

Тогава какво ще стане? 


Тогава става правителство като това на Беров и всички в един глас ще започнат пропагандата за това колко са загрижени за България и колко компромиси е следвало да направят. Издадоха се за този пъклен план Корнелия, Борисов, Янев и Карадайъ, когато Борисов се изпусна и каза, че ще предложи на Националния си съвет да преразгледа забраната за управление с БСП. 


Типично в речника и поведението на Борисов е да излезе и да каже, че не е в коалиция нито с БСП, нито с ДПС и не може да попречи на тяхна подкрепа. Това са обсъждали - да реализират такова правителство. Разваля им се обаче съглашателството, защото Стефан Янев няма да влезе в парламента. Те правят всичко възможно да лансират, че “Български възход” може да влезе в Народното събрание, защото той е ключа за реализацията на този модел. Тогава ще отпадне агресията на обществото, че Борисов се е съюзил с ДПС и “омразните комунисти, убили дядо му”. Това е вариант за отнемане на властта от Радев. 


Вариант, който може да предотврати пъкления план на президента е с третия мандат всички да изберат срочно програмно правителство, уж загрижени за членството в Шенген, еврозоната и корупцията, войната. Тогава отново им трябва Янев. 

 

Къде стоят “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” в тези планове? 


Те са трън в очите на задкулисието и то прави всичко възможно да ги няма. Но те направиха най-голямото зло като се обединиха. Ще се направи всичко възможно, за да се попречи на това обединение да спечели местните избори. 

Кой план ще надделее? 


Този на Радев ще надделее и това е голяма опасност за България. Дестабилизацията на страната ще продължава. Очаквам ПП-ДБ като първа политическа сила да вземат около 30% и да реализират минимум 70-85 мандата. ГЕРБ ще вземат 65-70 мандата, ДПС - 30-35 мандата, “Възраждане” - 25-30 мандата, БСП - 15-20 мандата. Това ще са формациите в парламента. Дай Боже избирателите да разберат пъклените планове на Москва, Путин, путинофилите и цялото задкулисие и масово да излязат да гласуват. ПП имат реална възможност да получат около 1 млн. избиратели, но при много висока активност. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 11790 |05.03.2023 Иван Кръстев пред ”Дойче веле”: Ако Украйна спре да се сражава, това е краят ѝ . 1| 5810 |24.02.2023 Жозеп Борел: „Преди година се обадиха в пет сутринта: „Киев е бомбардиран!“ . 24| 10313 |16.02.2023 Пълен обрат на Радев пред „Катимерини“, осъди остро ”незаконната и агресивна война на Русия” . 80| 14967 |26.01.2023 Зеленски се появи по руски тв канали и предизвика ужас и радост у населението в Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads