Реклама / Ads
16| 23696 |22.10.2019 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: Цацаров може да арестува Борисов, ако не се договорят

.
Осман Октай
Възможно е, хипотетично, Цацаров, ако не се договори с Бойко Борисов, да измисли някакво дело срещу него и дори да го арестува. Има такава власт. Това прави позицията на главния прокурор неконтролируема, което тревожи не само председателят на ВКС Лозан Панов.
 

Би трябвало да тревожи цялото общество и цялата политическа класа. Там, където има пари и власт, няма лоялност и приятелство. Всеки със зъби и нокти защитава своите си позиции. Същото очаквам да направи и Цацаров.

 

Това каза бившият зам.-председател на ДПС и политически анализатор Осман Октай пред Фрог нюз. Ето какво още обясни той за предстоящия избор на главен прокурор:






Г- н Октай, вие разбрахте ли какъв е резултата от посещението на българската прокуратура и спецслужбите ни в САЩ?

Поздравявам екипа ви, защото вие разкрихте тайнственото пътуване в Америка на главния прокурор Сотир Цацаров, неговия заместник Иван Гешев и няколко шефове на спецслужби. Благодарение на това принудихте прокуратурата да публикува една-две снимки, опитвайки се да се оправдае пред обществото за това тайнствено пътуване. Самият характер на срещата подсказва, че те няма с какво да се похвалят. Те са отишли там вероятно, за да лобират за някого, мислейки си, че байганьовските им номера могат да минат и в Америка. Не е изключено да се опитват да замаскират някои от актуалните герои от модела КОЙ, преследвани от властите там. Знаете, че предавайки другарчето си, престъпници се опитват да се договорят за по-малка присъда или да бъдат оправдани. Примерно биха могли да предоставят информация на американските служби срещу това да получат нещо, да спасят някого или самите себе си.

 

Възможно ли е да се стигне до подобна договорка?

Когато се коментираше тезата за покупката на самолетите, сведохме темата до корупционни практики – кой какви пари ще вземе. Тези номера при американците не минават.


Българска делегация беше в САЩ. Друга пък замина за Русия. Като баланс между великите сили ли възприемате тези посещения?

Външният министър Екатерина Захариева е в Русия във връзка с опита на премиера Бойко Борисов да употреби предизборно т. нар. русофили. Едно е да имаш отношение към руската литература и руския народ, а съвсем друго е да си русофил по отношение на диктаторската политика на Владимир Путин. Това посещение няма общо с това на петимата в Америка. Целта на последното е едва ли не да се внуши, че изборът на Иван Гешев за главен прокурор е приемлив за правителството на САЩ. Но ученическите снимки, които публикуваха, не говорят за същото. Не случайно се обади президентът Росен Плевнелиев, който излезе като от скъсани гащи, за да даде акъл на Румен Радев да не подписва указа на Иван Гешев. Всички са в един и същи сценарий.






И държавния глава ли имате предвид?

Не, само тези, които лобират за избора на Иван Гешев. Преди време коментирах, че назначаваното на Иван Гешев за главен прокурор минава през модела КОЙ. Посредници на тази „сделка“ са Делян Пеевски и Сотир Цацаров. Позицията на последният е важна, защото той играе от името на задкулисието. Той изцяло е зависим от него. За съжаление Сотир Цацаров не успя да се договори нито с Бойко Борисов, нито с Румен Радев по време на совалките си преди да стартира процедурата за избор на обвинител №1. Затова в крайна сметка реши да играе ва-банк, дразнейки властта и обществото.

 

И какъв очаквате, че ще бъде резултата на 24-ти октомври?

Убеден съм, че на този ден Иван Гешев ще бъде избран за главен прокурор, въпреки протестите в цялата страна. Изборът ще има пряко отражение върху местните избори на 27-ми октомври. Всичко това е насочено против несъгласието на Борисов да предложи Цацаров да стане конституционен съдия или шеф на КПКОНПИ, примерно. Чрез агресия Цацаров търси място, така че през следващите години да се сдобие с имунитет и никой да не го закача за поразиите, които направи по отношение на КТБ и други дела.

 

Имате ли предположение как ще действа държавният глава по отношение на избора на Иван Гешев?

Убеден съм, че президентът Радев ще върне този избор и няма да подпише указа. И Цацаров, и Гешев отлично знаят това. И Бойко Борисов го знае. Не случайно в тази игра той е пуснал напред Росен Плевнелиев, за да изглежда, че едва ли не Радев е послушал Плевнелиев.

 

Нека да погледнем и още по-напред. Каква е прогнозата ви, ако наистина Радев върне избора на Гешев?

Цацаров, уж съобразявайки се с решението на президента, ще отвори нова процедура за избор на главен прокурор. Ще имитира, че този път се съобразява с настроенията на гражданското общество. Ще направи комисия от прокурорската квота на ВСС и НПО-та, които да обсъдят различни предложения за главен прокурор. Те пък от своя страна ще направят всичко възможно, имитирайки прозрачност, да удължат колкото се може повече процедурата така, че Цацаров да продължи престоя си в прокуратурата като главен прокурор. Така ще му се даде още време, за да намери си „място под слънцето“. Той е амбициозен млад човек и в никакъв случай не му се иска да е обикновен съдия. Ето виждате, че нещата се повтарят като при Пламен Георгиев. Той уж се върна като прокурор, но всъщност се договори да избяга във Валенсия.






Очаквате ли, че Иван Гешев ще отговори на въпросите на шефа на ВКС Лозан Панов и адвокатската колегия?

Не, те са достатъчно арогантни. Възможно е, хипотетично, Цацаров, ако не се договори с Бойко Борисов, да измисли някакво дело срещу него и дори да го арестува. Има такава власт. Това прави позицията на главния прокурор неконтролируема, което тревожи не само Лозан Панов. Би трябвало да тревожи цялото общество и цялата политическа класа. Там, където има пари и власт, няма лоялност и приятелство. Всеки със зъби и нокти защитава своите си позиции. Същото очаквам да направи и Цацаров.

 

В началото на политическия сезон, Делян Пеевски даде заявка активно да работи в НС и да твори закони. Вие сте добре информиран човек. Къде е сега Пеевски? Защо не го виждаме в парламента?

Хора като Делян Пеевски са само финансови посредници. Аз и преди съм казвал, че Пеевски се появи в парламента, докато стартира процедурата за избор на главен прокурор. С присъствието си в парламента и след комуникация с всички парламентарни групи, той си свърши работа - стартира процедурата , като беше номиниран единствено „правилния“ главен прокурор. Не случайно 11 под строй представители на прокурорската квота на ВСС, заедно с Цацаров, номинираха Иван Гешев, въпреки реакцията на обществото, на хора от адвокатските среди, на съдиите и т. н. В тези политически пространства, всеки води лична битка за оцеляване, възползвайки се от задкулисието, за което е бил закачен по една или друга причина назад във времето.

 

Очаквате ли изненадващ обрат на местните избори?

Гражданите могат да преформатират бъдещото управление на страната. Така се случи с червената карта на Клара Маринова, със синята карта на Иван Костов. Така може да се случи и с картата на ГЕРБ и проекта на Бойко Борисов. В София има битка между две престъпни групировки - тази на СИК и ВИС. Първата беше взела превес. Сега втората ще се опита да си върне позициите. Плановете на двете бандитски групировки могат да се объркат, ако хората масово излязат и подкрепят архитект Игнатов. Това може да e ново начало за всички.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 24256 |14.10.2019 Кевин Буут пред Фрог: Пеевски оглушително мълчи за контрабандата на ”Булгатабак” и финансирането на ИДИЛ . 19| 38323 |09.10.2019 Мика Зайкова пред Фрог: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има . 40| 12614 |27.09.2019 Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство . 26| 40695 |05.09.2019 Бойко Атанасов пред Фрог: Не искам да се самоубия, ако ми се случи нещо, то ще е като с Васил Миков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads