Реклама / Ads
2| 5342 |15.07.2020 НОВИНИ

”Оставка” огласява площадите на все повече градове /снимки/

.
Източник: БГНЕС
Все повече хората по улиците и площадите на много градове в страната излизат на протести срещу правителството и прокуратурата. Вижте някои от градовете и какви са конкретните искания на хората в тях.
 

Протест срещу управлението на България бе организиран за шеста поредна вечер в центъра на Русе.

"Протестирам от събота. Днес ми е пети ден. Ние много закъсняхме. Срам ме е, защото през всичките тези години нищо не направихме за тази държава. Аз съм на 60 години и не виждам държавата да се оправя. Става все по-зле. Няма нещо, което да ме радва. Промяната трябва да е сериозна, за да може да тръгнем напред", каза Светлозар Цонев - един от участниците в протеста.

 

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи - "Не ни пука за партии! Искаме личности!", "Не сме платени! Мразим ви безплатно!", "Няма да емигрирам - тръгвате се вие", като скандираха "Оставка!" и "Мафия!". Недоволството продължи с шествие по централната пешеходна улица в града.

 

По-рано днес стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.     

 

Днешният протест във Варна е пети поред и също е изключително масов. Вижте повече какво се случва във морския град ТУК.

 

Два протеста на едно и също място са организирани в Сливен.

Единият е под надслов „Махане с ръка пред общината.“ Той започва от 18.00 часа пред сградата на община Сливен.

За по-късен час бе насрочен вторият озаглавен „Протест срещу мафията“- 18.30 часа. 

И двата протеста са организирани в социалните мрежи. Организиторите на втория, в страницата на събитието в социалните мрежи са обявили, че той не е с партиен характер, а антимафиотски. Те призовават за мирен протест срещу кабинета Борисов, с основно искане - неговата оставка, както и участниците да се въздържат от политически агитации.“Нямаме нужда от лидер, за да се самоорганизираме,“ се казва още в обръщението до желаещите да излязат на протест тази вечер в Сливен. От утре до петък Демократична България организира протестни шествия. Те започнаха в 18.30 и ще започват от сградата на НТС до община Сливен.


Социалистите в Бургас призоваха своите съграждани в отворено писмо до медиите да подкрепят и участват в протестите с искане за оставка на правителството. А в Бургас протестът пред сградата на общината започва в 18:00 часа. Той  се организира в социалните мрежи под мотото „Срещу мафията“.

 

Първи демонстранти се събраха в Шумен, където хората не спират да отстояват исканията си.

.

 

За трети пореден ден и пред сградата на Община Ловеч се събраха протестиращи срещу правителството.

"Протестираме против последните действия на правителството и против корупцията, която е от много време насам. Искаме промени в Конституцията, оставката на главния прокурор, на Бойко Борисов, Владислав Горанов, както и правосъдие и разследване на всички обществени поръчки, на Ахмед Доган, Делян Пеевски и всички замесени полицаи, магистрати и прокурори в системата", заяви Джелал Моллов, един от протестиращите на площада, голяма част от които бяха млади хора.

 

Те изявиха желание във всеки град да се види, че има народна сила. "Искаме нормално управление. Алтернативата е в младите хора и инициативата на всички българи. Искаме да махнем мафията от управлението на държавата. Много години търпяхме", посочиха още гражданите, дошли да изразят недоволството си.

 

В Стара Загора десетки преминаха през централната част на града, с искане за по-добър живот и прозрачност на управлението.


.

В 18 ч. пред Община Благоевград започна четвъртият протест с искане оставката на правителството и главния прокурор. След традиционния митинг, на който всеки изказа мотивите си за това искане, в 19 ч. започна традиционното шествие до площад "Македония" и поклонението пред паметника на Гоце Делчев.


.


.
Снимки: Благоевград/ БГНЕС

 

Първи протест срещу управлението на България се проведе в Търговище. Над сто души се събраха на площад "Независимост" пред барелефа на Васил Левски, за да изразят недоволството си от факта, че не се чувстват добре при сегашната власт.

Протестиращите поискаха оставка на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и на ръководството на МВР.

 

Организаторите на протеста - Деница Костова и Кръстьо Кръстев, поведоха хората с развети знамена към централния площад "Свобода", където са сградите на областната управа и общинската администрация. 

 

"Тук сме, за да подкрепим градовете от цялата страна, жители на които излизат за поредна вечер на протест. Тук сме, защото ни възмути полицейското насилие срещу протестиращи в столицата.Тук сме, защото прокуратурата се превърна в оръжие в ръцете на властта, за разчистване на политически сметки", споделя пред репортер на БТА Деница Костова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6746 |15.07.2020 Ден 7 на протестите в София - хиляди се събират на площадите в страната/снимки/ . 19| 9438 |14.07.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: Народът по площадите не иска повече простотия . 10| 7318 |13.07.2020 Албена Белянова: Докато нашите деца са по площадите, той празнува . 46| 11959 |13.07.2020 Ден 5 на протестите в София - над 40 000 викат ”ОСТАВКА” в триъгълника на властта /снимки, видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads