Реклама / Ads
3| 5089 |25.06.2020 НОВИНИ

25 юни: бутилка ром за всички моряци - пиратите, Попай моряка и днешните морски вълци

.
Световната морска общност отбелязва Международния ден на моряка – 25 юни. През тазгодишната кампания по повод празника, Международната морска организация – IMO, призовава правителствата официално да признаят моряците като „ключови работници“.
 

Те са скритите герои в COVID-19 пандемията, коментираха пред Maritime.bg от пресслужбата на IMO.


Всяка година на 25 юни се отдава почит към огромния принос на моряците за световната икономика. Работата на заетите на море е по-важна от всякога по време на пандемията. Моряците са тези, които поддържат движението на жизнено важните товаропотоци, осигурявайки храна, горива и медицински консумативи за целия свят.

 

Това е скучната част от празничния ден - протоколните поздравления.

 

Властелините на моретата

 

Най-известните капитани на кораби по неписана традиция се свързват с пиратството. Първият в списъка е Чарлз Уейн. Невероятен професионалист, той превеждал кораба си през места в Карибско море и Атлантика, където други не смеели да помислят. Бил жесток човек. Всяко нарушение на дисциплината от член на екипажа се наказвало със смърт. Твърдял обаче, че до него са най-добрите моряци на света.

 

Джон Ракъм заема втора позиция в класацията на изданието seatracker. Този морски вълк бил толкова уверен в своите умения и сили, че не се уплашил и влязъл в пряк сблъсък с капитан Уейн. Ракъм бил много смел човек, но имал една голяма слабост – хубавите жени. Най-известните му авантюри са с Ен Бони и Мари Рид, известни в цялото морско съсловие като „дивите котки“.

 

Стид Бонит е другият от „златната тройка“. Невероятен мореплавател и безумно храбър мъж. Той пръв се опълчва на страховития Едуард, известен повече като „Черната брада“. Бонит бил известен като неуловимия корсар.

 

Джон Мартел е специален случай. Описват го като аристократът на моретата. Бил изключително начетен и имал специално разрешение от Британската корона да напада испански кораби, където и да ги срещне. Пиратските му изпълнения години наред оставали тайна и той бил приет в най-елитните кръгове.

 

Капитан Ричард Уорли пък оставил неувяхваща следа в морските истории – той е „бащата“ на пиратския флаг „Веселения Роджър“ с изобразен череп и кръстосани кости на чер фон.

 

За тези хора освен разкази за невероятните им умения в морето, се разказват и наистина фантастични истории. Едно нещо обаче обединява всички – тома са мъже на честта. Смелостта е другото качество, което са притежавали тези морски вълци.

 

Друг един герой също прочува моряшката професия по целия свят. Това е Попай моряка, който е непобедим, благодарение на спанака, който поглъща в промишлени количества. Попай е комиксов герой, създаден от Ерзи Крислър Сегар още през 1929 г. Първата анимация с Попай излиза на екран през 1933 г. Та чак досега. Попа има любима приятелка – Олив Ойл и гаден съперник – Блуто.

Един от впечатляващите изрази на Попай е: Аз съм този, който ве отглежда, храни ви и не търси отплата.

 

***

 

Някой чука силно на вратата на капитанската каюта. Капитанът отваря и вътре нахлува млада дама от първа класа с раздърпан тоалет. Започва да крещи:

 

-          Онзи простак, боцмана, ми каза, че започва буря и трябва да ме вържат за мачтата.

-          Е, и?

-          И аз, идиотката, се съгласих и като се започна…

 

Честит празник, морски вълци!

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 13314 |23.06.2020 Ангел Кунчев: Много е просто - затваряш всички по домовете им и няма зараза . 12| 6067 |23.06.2020 ”Политико”: Половината българи искат всички да живеят в диктатура . 10| 5979 |23.06.2020 Доц. Чорбанов: Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса . 3| 4216 |22.06.2020 Тестват за коронавирус всички членове от НС на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads