Реклама / Ads
12| 6064 |23.06.2020 НОВИНИ

”Политико”: Половината българи искат всички да живеят в диктатура

.
Най-изостаналата и бедна държава в Европа закономерно е и с най-много почитатели на диктаторските режими, характерни за страни от третия свят. Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, сочи проучване в 10 страни от региона, пише днес „Политико“.
 

Изследването е публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация „Глобсек“. Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани държави – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят „либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система“ като най-добра форма на управление.


За страната ни данните сочат, че едва 35 на сто предпочитат либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система – най-нисък показател сред 10-те държави. За сметка на други 45% от българите, които биха предпочели по-авторитарно управление – „силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори“ – най-висок показател, цитира още news.bg.


Резултатите сочат, че качеството на демокрация в страната няма връзка с подкрепата за либералната демокрация, пишат авторите на доклада на „Глобсек“.

 

В България 34% смятат, че западните общества и начинът им на живот са заплаха са заплаха за националната идентичност и ценности.


Близо една трета от българите (31%) смятат, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43 на сто я виждат в САЩ.

 

Половината българи смятат, че мигрантите са такава заплаха, а 36 процента – се опасяват от сексуалните малцинства.

 

По отношение на „стандартните мейнстрийм медии“само 37% от българите им имат доверие – най-нисък показател в сравнение с останалите. Само 38 на сто смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.


Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4971 |23.06.2020 „България в еврозоната - възможности и предизвикателства” - предстояща международна научна конференция . 1| 4446 |23.06.2020 Франция задържа българин за 150 обира . 0| 6015 |22.06.2020 Държави от ЕС въведоха карантина за българи заради увеличените случаи на COVID-19 . 14| 5120 |22.06.2020 СЗО: Има втори пик на COVID-19 в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads