Реклама / Ads
3| 6807 |05.10.2009 НОВИНИ

Отблокираха над 358 хил. лв. запор на вдовицата на Самоковеца

.
Ангелина Димитрова Източник: Вяра Йовева
Съдът постанови сумата в размер на 358 495 лв. да бъде отблокирана, за да може Ангелина Димитрова, вдовица на Косьо Самоковеца да извърши плащания към Агенция Държавни вземания. Задълженията към държавата са натрупани след наложения запор върху сметки и имущество на Димитров.
 
Защитата на вдовицата на Самоковеца Ангелина Димитрова поиска частична отмяна на наложения върху имуществото и сметките й запор, което съдът изпълни.
 
Днес в СГС бяха разпитани двама свидетели по делото. Първа бе повикана Мелек Иззет, която работила с Константин Димитров около десет години. Тя имала бизнес отношения единствено със Самоковеца. Със съпругата му се запознала, когато той я поканил на Боровец. Над 200 паркинга имал на разположение Косьо Самоковеца, разказа Иззет. По онова време стоката се превозвала с нормални камиони, а не с тирове, разясни тя.

Разпитваната каза, че бизнесът на Самоковица прекъснал при смяна на правителството. но тя не пожела да каже пред журналисти за кое правителство става дума.

Свидетелката обясни, че до 2000 г. Димитров е внасял предимно бельо от Турция. След това производството започнало в България, като всичко било правено с фактури.

Турските митничари не са проверявали какво излиза от Турция. Идващата от там стока се проверявала само в България, спомни си познатата на Самоковеца.

След запознанството си с турците, той успял да договори общ бизнес с тях.Комшиите поели ангажимент, след като завърши работата по хотела, да осигуряват турски туристи, които да почиват в него.

Пред съда днес застана и Лидия Атанасова, която работила като митнически инспектор в митница "Горубляне". При нея подсъдимата редовно декларирала различни вносове. Свидетелката призна, че не е имало въжможност да се оказва цялостен митнически контрол на стоката.

Ангелина Димитрова отговаря пред закона за над 100 вноса на дрехи и обувки от Турция на стойност около 700 хил. лв,. Престъплението било извършено в периода 1 март - 30 април 2000 г. Според разследващите основен помощник на Димитрова в престъпната схема бил Цветан Василев- Цецо Хафти.

Той посрещал натоварените камиони на Капитан Андреево и след това оформял транзитните митнически декларации, с които стоката безпрепятствено влизала у нас през митнически пункт “Горубляне“, твърдят прокурорите. Аферата била разплетена, след като разследващите установили, че фирмата посочена като изпращач на стоката от Турция - “Йеткин Тикарет“, никога не е изнасяла за България.

Вдовицата на Самоковеца е обвинена и за пране на пари - според обвинителите тя продала всичките 400 дяла на “Боро Травел Лондон“ на регистрираната в САЩ офшорка “Адамко“. Преди година съдът безуспешно опита да й отнеме хотел “Константин палас“

Ако Ангелина бъде призната за виновна, тя може да прекара в затвора до 10 години.

Днес в СГС се гледа и другото дело за контрабанда срещу Николай Методиев - Пилето, лъдето се разпитват няколко свидетели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5293 |26.09.2009 Заплашват Стоян Кушлев след запора над Христо Ковачки . 6| 4670 |02.07.2009 Запорират имоти на Галеви за над 4 млн. лева . 0| 5692 |07.03.2007 Великобритания запорира имоти на Самоковеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads