Реклама / Ads
0| 4218 |15.05.2018 НОВИНИ

Отбраната ще е приоритет, заяви шефът на Европейската сметна палата

.
Да се търси максимална прозрачност, отчетност и контрол при разходването на парите от европейските фондове. Търсим резултати, които са видими и позитивно се отразяват върху качеството на живота на гражданите. България цени високо ефективните мерки за планиране и контрол на европейските средства.
 
Това заяви президентът Румен Радев по време на среща в сградата на "Дондуков" 2 с председателя на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.

Да се оценява добавената стойност, която проектите, финансирани с европейски средства, носят за хората. Да се преценява и дали са от реална необходимост в тяхното ежедневие, единодушни бяха Румен Радев и Клаус-Хайнер Лене.

"Трябва да сме подготвени с внимателен анализ на своите бъдещи нужди и действия и сферите, които ще поставим като приоритети. Отбраната недвусмислено е една от тези сфери", заяви Клаус-Хайнер Лене.

"Образованието, науката и иновациите са сфери, към които трябва да насочим усилията си. Ако не го направим, ще изоставаме", заяви президентът. Той добави, че ЕС трябва да е готов да отдели в бъдеще достатъчно средства и в подкрепа на своята обща отбрана.

Българският президент акцентира още върху необходимостта бюджетът на ЕС да бъде ефективно използван за преодоляването на дисбалансите между регионите по осите Север - Юг и Изток - Запад.

В рамките на срещата бяха обсъдени механизмите на Европейския съюз за отпускане на средства за реформиране на ключови сектори, визията за бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС, продължаването и подобряването на кохезионната политика.

Държавният глава изрази мнение, че ефективната кохезионна политика трябва да се реализира чрез изпълнението на по-голям брой проекти с по-малък мащаб, но за сметка на това по-близо до гражданите и с по-голяма добавена стойност на местно ниво в регионите, които изостават в развитието си.

Средствата от европейските фондове трябва да се изразходват така, че да повишат доверието на гражданите в европейските институции, подчерта Румен Радев.

Председателят на Европейската сметна палата благодари на България за активното включване на институцията в различните формати и инициативи, проведени по време на нашето председателство на Съвета на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4889 |06.05.2018 Отливът на офицери от армията е тревожна тенденция, смята началникът на отбраната . 13| 8387 |05.05.2018 Пред министрите на отбраната в ЕС Борисов пак излъга за българската армия . 7| 9351 |02.05.2018 Само във Фрог: Пиарът Урумов ”реже езици” в Министерството на отбраната . 5| 4720 |20.04.2018 Хората с увреждания искат да спрат измамите с ТЕЛК, заяви зам.-министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads