Реклама / Ads
0| 6343 |05.03.2022 НОВИНИ

„Отчаяната молба“ на Зеленски: Поиска от американските сенатори самолети руско производство

.
Володимир Зеленски Източник: Twitter/@marcorubio
В емоционален, приблизително едночасов разговор в Zoom с 280 американски сенатори и членове на Камарата на представителите в събота сутринта, украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаяна молба“ Украйна да получи самолети руско производство.
 

„Тези самолети са много необходими. И аз ще направя всичко по силите си, за да помогна на администрацията да улесни прехвърлянето им“, каза лидерът на мнозинството в долната камара на американския Конгрес Чък Шумър, предаде Ройтерс.

 

Шумър похвали Зеленски с думите: „Г-н президент, ние сме вдъхновени от вас и силата и смелостта на украинския народ. Хората на Ню Йорк и неговата голяма украинска общност са с вас“.

 

По време на тазсутрешния си разговор с американските сенатори Зеленски разкритикува решението да не се налага забранена за полети зона над Украйна, целяща да се осигури защита за украинския народ, предаде Фокс нюз.

 

Молбата му САЩ да помогнат за създаването на зона, забранена за полети над Украйна, идва само часове, след като руският президент Владимир Путин предупреди, че подобен ход би бил равносилен на обявяване на война.

 

Позовавайки се на източник от Сената, Фокс нюз съобщи още, че президентът на Украйна  е настоял използването на „Виза“ и „Мастъркард“ в Русия да бъде преустановено.

 

Зеленски е казал на американските сенатори, че на руския петрол трябва да бъде наложено ембарго. И още - украинският президент е упрекнал администрацията на Байдън, че не е наложила санкции на руския Владимир Путин по-рано.

 

„Ако санкциите са били наложени преди месеци, сега „нямаше да има война“, е казал Зеленски пред сенаторите. 

 

„Десетки депутати се включиха, за да благодарят на Зеленски за храбростта му, когато разговорът приключи. Някои от тях обещаха „Слава Украйна“, разкри източник пред CNN.

 

Зеленски проведе разговора със сенаторите в 9:30 сутринта /американско време/ преди дебата в Конгреса относно искането за пакет за спешно финансиране от 10 милиарда долара, който ще осигури хуманитарна помощ и помощ за сигурност за Украйна, съобщи NBC News.

 

„В Конгреса вероятно ще одобрим допълнителни 5 до 8 милиарда долара военна помощ през следващите няколко седмици“, каза сенаторът Тим ​​Кейн малко преди началото на разговора.

 

В Туитър сенатор Марко Рубио разпространи снимка от разговора, показващ Зеленски, седнал до украинско знаме и облечен със своята зелена тениска.

 

Снощи Зеленски яростно разкритикува НАТО за отказа да въведе зона, забранена за полети над Украйна, твърдейки, че решението даде на Русия „зелена светлина“ да продължи да обстрелва страната му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4014 |05.03.2022 Зеленски: Нанасяме на окупаторите такива загуби, каквито не са виждали и в най-страшния си сън . 0| 3531 |05.03.2022 Зеленски: Преговорите с Москва ще зависят от евакуацията днес . 0| 8845 |05.03.2022 Володимир Зеленски: НАТО умишлено реши да не покрива небето над Украйна /видео/ . 0| 3388 |04.03.2022 Зеленски: Москва прибягва до ядрен терор, иска да повтори катастрофата от Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads