Реклама / Ads
0| 3638 |05.03.2022 НОВИНИ

Путин: Санкциите на Запада са равносилни на обявяване на война

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
”Специалната операция” в Украйна върви по план. Работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е почти завършена. Това заяви руският президент Владимир Путин, съобщиха световните агенции. Той сравни западните санкции срещу Москва с обявяване на война.
 

Русия не предвижда въвеждане на военно положение, заяви той в отговор на твърденията в Русия, че подобно нещо може да се направи заради конфликта в Украйна.

 

"Военното положение се въвежда в случай на агресия, по-специално в райони, в които се водят сражения. Ние нямаме такава ситуация и се надявам, че няма и да имаме", заяви Путин по време на среща със служителки на руската авиокомпания "Аерофлот", които му зададоха въпрос в тази насока.

 

Той повтори, че целта на Русия е да защити рускоговорящото население в Източна Украйна, както и да "демилитаризира и денацифицира страната". Украйна трябва да има неутрален статут, подчерта Путин.

 

"Даването на неутрален статут на Украйна е важно, за да се предотврати присъединяването на тази страна към НАТО", посочи още Владимир Путин и подчерта, че последствията от конфликта между Русия и НАТО, който може да възникне, ако Украйна се присъедини към тази организация, са ясни за всички.

 

"Ако Украйна е страна от НАТО, то в съответствие със споразумението, всички останали членове на алианса трябва да я подкрепят в случай на военен конфликт", обясни Путин.

 

Той също така отбеляза, че Украйна може да се опита да си върне Крим и тогава Русия ще трябва да воюва с целия алианс. "Мисля, че последствията са ясни за всички", добави руският президент.

 

Според него само професионалните военни и офицери участват в руските военни операции в Украйна и Кремъл не предвижда да прати там и резервисти и мобилизирани.

 

В Русия се появиха слухове, че може да има мобилизация на мъжете и въвеждане на военно положение. "Има опити за дестабилизиране на обществото", коментира президентът по този повод.

 

Той предупреди, че обособяването на зона забранена за полети ще направи замесените в това страни съучастници в конфликта.

 

"Чуваме, че е необходимо да се създаде зона забранена за полети над украинска територия. Но е невъзможно да се направи това от украинската територия, това е възможно само от територията на съседни страни", заяви Путин, цитиран от Франс прес.

 

Руският държавен глава сравни западните санкции срещу Москва с обявяване на война и предупреди, че страните, които обявят зона без полети над Украйна стават участници в конфликта.

 

"Тези санкции, които се налагат, приличат на обявяване на война, но слава Богу, не се стигна дотам", каза Путин, говорейки пред група стюардеси в учебен център на "Аерофлот" край Москва.

 

Припомняме, че Киев настоява за такава зона, но вчера съюзниците от НАТО отхвърлиха искането му, което пък бе остро разкритикувано от украинския президент Володимир Зеленски. Западните страни отказват да удовлетворят искането му, което е по-комплексно за прилагане, с мотива, че това би породило значим риск от пряк конфликт с Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3593 |04.03.2022 Швейцария разшири санкциите срещу Москва . 0| 3221 |04.03.2022 Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме нашите задължения . 0| 3742 |03.03.2022 Владимир Путин: Руските войници действат като истински герои . 0| 22983 |03.03.2022 Бивш автор на речите на Путин: Той целеше украинците да се предадат, а Зеленски да избяга в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads