Реклама / Ads
0| 3596 |04.03.2022 НОВИНИ

Швейцария разшири санкциите срещу Москва

.
Москва
Швейцарското правителство днес разшири обхвата на наложените срещу Русия санкции в съответствие с мерки, наложени от ЕС, които затегнаха правилата за износ и предоставяне на финансови услуги в следствие на най-голямата атака срещу европейска страната от Втората световна война, съобщава БТА.
 

От миналата седмица ЕС наложи редица финансови, енергийни и експортни забрани, както и забрани за пътуване. В рязко отклонение от традиционния си неутралитет Швейцария в понеделник наложи санкции, идентични с тези на ЕС, срещу руски лица и компании и замрази техните активи, за да ги накаже за инвазията в Украйна.

 

Днес Швейцария наложи нови финансови мерки - включително забраняване на транзакции с Руската централна банка, прилагане на мерките за изключване на руски банки от международната система за разплащания СУИФТ и забраняване на експорта на редица стоки за Русия. Сред засегнатите стоки са такива, които "биха могли да допринесат за засилването на руския военен и технологичен потенциал или за разработки в отбранителния сектор или сектора на сигурността", които се употребяват в авиационната и космическата индустрия, както и някои стоки и услуги в петролния сектор.

 

Правителството също така задейства специален защитен статут за украински бежанци, за да може по-бързо да приема в страната избягали от войната украинци, без да се налага те да преминават през нормалната процедура за получаване на убежище. Швейцария заяви, че налагането на новите санкции остава съвместимо с неутралитета й и добави, че е включила изключения в санкциите, за да се увери, че те няма да попречат на хуманитарните дейности.

 

"Федералният съвет продължава да следи развитието на ситуацията от близо", заяви правителството. "Той сам ще реши дали да налага допълнителни санкции, въведени от ЕС срещу Русия", допълва то.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3082 |02.03.2022 Под ударите на санкциите: Абрамович предложил ”Челси” на четирима бизнесмени . 0| 7173 |01.03.2022 Един от най-богатите руснаци: Санкциите няма да помогнат за вразумяването на Кремъл . 0| 2936 |01.03.2022 Ответна реакция: Русия затвори въздушно си пространство за Швейцария . 0| 3186 |28.02.2022 Лавров отмени пътуването си за ООН в Женева заради санкциите срещу него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads