Реклама / Ads
0| 5749 |19.05.2011 НОВИНИ

Отхвърлиха доклада на комисията "Кушлев"

.
Докладът на комисията „Кушлев” за 2010 година не бе приет единодушно от парламентарната комисия „Антимафия”.
 

От така представения доклад, макар и в обем от близо 150 страници, в по-малко от една трета от тях се съдържа полезна информация, съобщи председателят на комисията Валентин Николов пред новия председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и нейни членове.

Според Николов липсват адекватни резултати от работата на комисията „Кушлев".

За пет години от съществуването си до края на 2010 г. по искане на комисията за образувани две дела за отнема не придобито от престъпна дейност.

Общият брой на приключените до сега в полза на комисията дела е само 15 и то общо за 8, 4 млн. лв. По данни на комисията претенциите й пред съда са били общо за 253, 3 млн. лв. Общо за пет години до края на 2010 година комисията е отнела престъпно имущество за общо 1 млн. лв. Общо за пет години разходите по съществуването на комисията възлизат на около 25 млн. лв.

В доклада щедро се преекспонират стари дела от предходни години срещу стари познайници на съдебната власт, посочи Николов. По думите му за пореден път комисията се хвали с делата по отношението на Митьо Очите, Ванко 1, Ерджан Рашид - Роко.

Комисията „Кушлев" е отчела намален бюджет за предходната година и се оплаква от свръхнатовареност на кадрите си.
От общо 5309 уведомления от разследващите органи и съда, които комисията е получила тя е образувала едва 177 производства, информира още Валентин Николов.

През изминалата година в комисията са били назначени нови 12 души. Комисията антимафия в парламента отчита ниска ефективност на кадрите. Дирекция информационно обслужване и деловодна система, съществуваща от 2005г. и разполагаща с три отдела до края на миналата година не е успяла да изгради автоматизираната информационна система.Териториална дирекция Видин е образувала едва 3 дела за миналата година, дирекцията в Русе 4 дела, а териториална дирекция София град 5.

За всички 5 години съществуване дирекцията в София град е образувала общо 17 дела. Комисията антимафия отбелязва активната международна дейност и честите задгранични пътувания на Кушлев като само през ноември и декември 2010 г., когато отказваше да се яви пред депутатите под претекст, че е болен, е пътувал до Белгия и Италия.

Новият председател на комисията Тодор Коларов представи совите цели за работата на ведомството.

Пред депутатите той обеща да повиши ефективността в работата като комисията ще се съсредоточи върху делата с висок обществен и материален интерес.

за един месец начело на комисията Тодор Коларов е закрил 9 териториални бюра с 505 е редуцирал броят на служителите в централата администрация.

Той се закани ежегодно да се атестират служителите на комисията.

Комисията ще работи принципно обективно и тя няма да се поддава на натиск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5695 |20.04.2011 Комисията "Кушлев" става комисията "Коларов" . 3| 5955 |31.03.2011 Николай Николов е човекът на Първанов в Комисията за конфликт на интереси . 3| 5589 |17.03.2011 Комисията „Кушлев” иска имущество на добричлия, въртял бардак . 47| 5670 |26.02.2011 А. Кутев: В доклада на НАП за Цветанов има груби несъответствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads