Реклама / Ads
22| 4859 |24.02.2011 НОВИНИ

Отлагане на спецсъдилищата иска Велчев

.
Борис Велчев
Трябва да се замислим дали специализираният съд, който е бутиков по замисъл, може да поеме големия брой дела, които го очакват. За последните три години има по над 1 000 дела, които са за него, а там трябва да работят 10 съдии. Тази бройка е крайно недостатъчна. Това каза главният прокурор Борис Велчев на заседание на Висшия съдебен съвет.

Според обвинител №1 трябва да бъде осигурена сграда в София, в която да се помести съда, както и да бъде предвиден бюджет в Министерството на правосъдието, за да може той да отговори на високите очаквания за ефективност.

Тезата му беше споделена от председателя на Върховния конституционен съд Лазар Груев и някои от прокурорите във ВСС.

„Законът трябва да се спазва. Ако трябва ще се коригираме в движение” – това пък е тезата на привържениците на умерената линия.

По същото време стана ясно, че ВСС е отложило награждаването на четирима прокурори от СГП, донесли осъдителни присъди, отчетени дори в доклада на Брюксел. Според някои от членовете на съвета, награди в такива случаи трябва да се дават при влезли в сила присъди, какъвто не е случая с делата „Томов” и „Мургина”. 

Очаква се днес на срещата с представители на изпълнителната и законодателната власт да бъдат обсъдени още възможни законови и организационни проблеми, които трябва да се уточнят във връзка със старта на тези институции.

Велчев посочи още, че ВСС вече повече от година работи в състав с 2-ма души по-малко, след като парламентът отказа да попълни квотата си заради двамата, които напуснаха при скандала „Красьо”.

58 депутати от БСП и ДПС сезираха миналата седмица Конституционния съд заради създаването на специализирания наказателен съд, станал известен като Антимафия.

Опозицията предупреди, че новият орган няма да е безпристранен и има опасност да води политически процеси. Така създаването на специализирания съд отиде на съд.

58 депутати от БСП и ДПС сложиха подписи под искане до Конституционния съд да обяви новия орган за противоконституционен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5109 |18.02.2011 Депутати се успаха, Велчев свиква "родителска среща" . 13| 4461 |17.02.2011 Б. Велчев: Цв. Йовчев е старомодно почтен . 13| 6628 |09.02.2011 Красимир Велчев оглави ПГ на ГЕРБ . 15| 4881 |06.02.2011 М. Велчев: През следващите години ще работя в частния сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads