Реклама / Ads
7| 4441 |09.09.2014 НОВИНИ

ЕС отложи санкциите срещу Русия

.
Европейският съюз ще отложи с няколко дни прилагането на санкциите срещу Русия, въпреки че бяха приети вчера, обяви председателя на ЕС Херман ван Ромпой.Според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия.
 
До дни трябва да стане влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план. В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично, се посочва в изявление от кабинета на Ромпой.

Очаква се в санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати, заяви западен дипломат. Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите.

Новият кръг западни санкции ще направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще включват още затягане на забраната за вземане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни. Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел поясни, че Русия може по всяко време да стане добър партньор на Евросъюза – вратите за преговори остават широко отворени. Същевременно тя изтъкна, че на този етап санкциите са необходими за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна:

Щетите, които бихме понесли, включително за икономиката ни, са много по-големи, ако оставим нещата както са сега. Същевременно ние даваме ясно да се разбере, че санкциите ще бъдат вдигнати, ако нещата се нормализират, допълни тя.

Снощи президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко са разговаряли по телефона за мирното уреждане на кризата в Източна Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4539 |04.09.2014 Калфин: Заради Украйна ще се обтегнат отношенията ни с Русия . 123| 10603 |02.09.2014 Проф. П. Цветков пред Фрог: Треперим пред Русия като заек пред питон . 8| 5112 |02.09.2014 Русия актуализира военната си доктрина заради Украйна . 60| 5296 |01.09.2014 Шаламанов смекчи "Визията" за Русия, но не отстъпи за хибридната война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads