Реклама / Ads
1| 4668 |06.02.2015 НОВИНИ

Отложиха делото за джамиите в Кюстендил и Карлово

.
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов и на Кюстендил Петър Паунов Източник: Булфото
Софийски апелативен съд отложи делото по спора за собствеността върху джамиите в Кюстендил и Карлово. Делото е насрочено за 3 април. Кметът на Кюстендил Петър Паунов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов поведоха протест пред Съдебната палата, където около 50-ина граждани призоваха съда да пази историята. Хората се обявиха против намерението на Главното мюфтийство да придобие джамии в Кюстендил и Карлово.
 
Делото е по повод претенциите на Недим Генджев за законността на настоящото Главно мюфтийство. Заради това дело в апелативния съд в момента са спрени всички дела в страната по искането на мюфтийството за връщане на вакъфските имоти.

Градоначалникът на Кюстендил уточни, че не са агресивно настроени. По думите му, се наблюдава 3-годишен натиск върху българския съд. Паунов напомни, че е имало опити да бъдат върнати част от имотите на мюсюлманското вероизповедание.

Депутатът от „Атака" Магдалена Ташева също се присъедини към протеста пред Съдебната палата. Структурата на партията им в Карлово участвала в организацията на мероприятието. С Общинския съвет организирали кръгла маса на всички кметове и общински съветници в градовете, където Главното мюфтийство е предявило претенции за над 70 имота. Според Ташева мюфтийството иска да възстанови османското владение на огромни територии от България.

„Ние сме активни участници в борбата срещу тези нагли претенции", заяви националистката и подчерта, че те са били вдъхновени след посещението през 2013 г. на тогавашния вицепремиер на Турция Бекир Боздаг в България. Тогава той се срещна с българския държавен глава Росен Плевнелиев в Пловдив, където двамата бяха на празнична вечеря по случай свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам.

„Тогава Плевнелиев унижи България, като изгони българските медии, остави турските", припомни Ташева. Тя подчерта, че именно тогава е било договорено това масирано искане за реституция на османски имоти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4422 |03.02.2015 Делото „Лясковец” се мотае по инстанциите . 28| 13551 |28.01.2015 Наглост! Шефът на политическия кабинет на Йовчев натиснал юристи по делото за Цветанов . 3| 5239 |27.01.2015 Писмо от Елизабет II спъна делото за радикален ислям в Пазарджик . 7| 5343 |23.01.2015 Нов съдия поема делото "Октопод"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads