Реклама / Ads
0| 4571 |22.12.2023 НОВИНИ

"По отношението ни към мъртвите личи това към живите". След 7 г. разширяват гробищния парк "Бакърена фабрика"

.
Васил Терзиев Източник: БГНЕС
"Подписах договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот към Столичната община. Имотът се намира в район "Връбница". Тези близо 52 дка ще ни позволят да разширим гробищния парк "Бакърена фабрика". Това написа в профила си във Facebook кметът на София Васил Терзиев.
 

"По отношението ни към мъртвите си личи отношението ни към живите. Старата сентенция може да звучи банално, но гробищните паркове са един от дългосрочните проблеми, с които се захващаме", смята столичният кмет.

 

Той обясни, че на новата територия от Общината ще искат да се направи облагородяване с водоснабдяване и алеи, като това няма да стане бързо, защото изготвена преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена са високи.

 

"Приемането на този имот е решено от Столичният общински съвет още през 2016 година, но от тогава до днес никой не е направил нищо това да се случи. Едни 7 загубени години!", посочва Терзиев. 

 

"Проблемът обаче с гробищните паркове няма да бъде лесно решен", пише той. Столичният кмет поясни, че последното разширение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 година, като ще е необходима много работа за осигуряване на терени за изграждане на допълнителни паркове. Васил Терзиев пише, че спешно ще се предприемат действия за подобряване на контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове. На среща с фирма „Егида-София“ кметът ще изиска по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите.

 

Терзиев обяви, че ще внесе доклад с предложения към СОС за промяна на наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура. 

 

"За много от тези мерки обаче ни трябва работещ общински съвет. Надявам се след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци“, пише в заключение той.

 

Миналата година групата на „Патриоти за София" в Столичния общински съвет поиска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове. В доклада си общинският съветник Карлос Контрера написа, че периодично в общината и общинския съвет постъпват сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения както от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гробищни паркове“, така и от ръководството на предприятието, припомня БТА.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4675 |22.12.2023 Нападенията на хутите в Червено море нарушават световната търговия. Очакват ли се поскъпвания? . 4| 4206 |22.12.2023 Отново руски дронен терор над Киев. "Има сигнали, че руската отбранителна промишленост се забавя" . 5| 6274 |22.12.2023 Събитие от Русия "вдъхновило" стрелеца от Прага да убие десетки души . 4| 4154 |22.12.2023 От днес депутатите са в коледна ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads