Реклама / Ads
0| 4551 |17.01.2019 НОВИНИ

Отвод спъна делото за глобата на Лозан Панов

.
Делото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за наложената му глоба от 1000 лева за неподадена имуществена декларация пред Сметната палата вече е в Административния съд София-град (АССГ).
 

Панов е бивш председател на АССГ и това пък е станало причина за отвод на съдебния състав, който трябваше да гледа процеса на втора инстанция, пише „Лекс“.

В края на миналата година съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) потвърди наказателното постановление на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, с което Лозан Панов беше глобен с 1000 лева.

 

Решението на СРС обаче не е окончателно и Панов го обжалва, тъй като твърди, че след като е декларирал имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), не е имало смисъл да го прави и пред Сметната палата. Спорът е дали тримата големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, трябва да подават декларации и пред Сметната палата, и пред ИВСС.

 

Според районния съд председателят на ВКС е трябвало да подаде имуществени декларации и пред двете институции, защото в тях се обявяват различни обстоятелства. В мотивите си съдия Павлов беше записал, че ако Панов го беше направил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.

Делото е стигнало до АССГ в края на декември и е било разпределено на състав с председател и докладчик Георги Тафров и членове Милена Славейкова и Даниела Гунева.

 

На 14 януари съставът на АССГ се е отвел от делото. Мотив за отвода е, че съдия Славейкова е била заместник-председател на съда, когато негов председател пък беше Лозан Панов. Той беше избран за шеф на АССГ в края на 2006 г., а на следващата година негов заместник стана Славейкова.

 

Според нея съвместната им работа в ръководството на съда тогава води до основателни съмнения в безпристрастността на състава, който сега трябва да гледа делото му.

 

Предстои то да бъде разпределено на нов състав. Възможно е и други бивши колеги на Панов да се отведат от него, но в АССГ работят 67 съдии и повечето от тях са назначени след 2012 г., когато той вече не ръководеше съда, а отиде във Върховния административен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4085 |17.01.2019 Пак не тръгна делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев . 0| 4339 |16.01.2019 Утре съдът решава дали да остави в ареста свидетели по „Делото КТБ“ . 5| 5267 |15.01.2019 Спаси София: Погромът на ул. Иван Вазов е гавра с името и делото великия българин . 1| 5037 |12.01.2019 Поискаха отвод на съдията по делото срещу свидетелите на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads