Реклама / Ads
14| 4798 |08.10.2009 НОВИНИ

Отвориха Галерията, оказа се закононарушение

.
С делото "Галерия" са нарушени закони и вътрешни правила на ДАНС, разхитени са средства, нанесени са щети на физически и юридически лица, предизвикана е силна отрицателна реакция на обществото. Петко Сертов и Алексей Петров отиват на прокурор
 


Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще сезира главния прокурор по делото „Галерия”, за да се провери сигналите за нарушения от длъжностни лица в агенцията. Според комисията извършената преди проверка не е обхванала и преценила всички факти по случая, обяви председателят й Иван Костов.

Комисията за контрол на ДАНС се обръща и към Инспектората на ВСС, за да контролира стриктно приложение на изискването в Закона за СРС, т.е. пълно и изчерпателно посочване на фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя, извършва или е извършено тежко престъпление, които налагат използването им.

Комисията препоръчва на министъра на вътрешните работи да възложи проверка и вземе отношение към действията на комисар П. Владимиров от Дирекция „Противодействие на организираната и тежка престъпност”, който е започнал оперативна проверка за тежко престъпление, след оплакване от граждани за обида и клевета.

„Галерия” е образувана без основание, нарушени са закони и вътрешни правила на ДАНС, разхитени са средства на българския данъкоплатец, нанесени са щети на физически и юридически лица, предизвикана е силна отрицателна реакция на обществото. С тези свои действия, характерни за работата на службите през тоталитарния период, предишното ръководство е нанесло тежък удар върху авторитета на ДАНС”, се казва още в становището на комисията. Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов не е в състояние да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и в интернет, е основание за откриване на делото и поради тази причина всички последващи действия на ДАНС не съответстват на закона, се казва още в становището.

Комисията е констатирала, че като резултат от тези нарушения служители на ДАНС, нямащи отношение към проверката, сред които Алексей Петров и Велин Хаджолов, са извършили нерегламентирани разпити и са взели писмени обяснения от Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, Йорго Пецас (тогавашен системен администратор на "Фрог Нюз") и са ги подложили на психологически натиск.

Парламентарната комисия препоръчва на сегашния председател на ДАНС Цветлин Йовчев да разпореди да бъде събрана декласифицираната информация по делото, да се заличат личните данни в нея и тя да бъде предоставена за ползване на заинтересованите лица. Йовчев би трябвало да направи вътрешна проверка в агенцията за наличието на други открити без законово основание разработки и да информира за тях парламентарния орган.

Председателят на комисията Иван Костов обяви, че тази проверка едва ли ще приключи скоро и Йовчев ще има доста работа. Костов поясни, че вече е създаден начин да бъдат проконтролирани действията на ДАНС.

Това решение е навременно, обективно, законосъобразно и е една малка реабилитация за проблемите, на които бяхме подложени аз и Огнян Стефанов. Благодарен съм на парламентарната комисия и лично на г-н Костов за обективността в работата им", това заяви за Frognews.bg бизнесменът Младен Мутафчийски, който се оказа сред най-засегнатите от незаконните действия на ДАНС.

Оказа се, че всички действия срещу нас са били незаконни, тоест репресия. Би ли сме подложени на тотален шпионаж, превърнати сме безпричинно в обект на външно проследяване. Впрегнали са цяла служба да работи срещу мен, без да съм нарушил националната сигурност, или да съм изнесъл класифицирана информация. Значи е имало личен интерес към мен и бизнеса ми от някои хора. Имамам съмнения за нарушаване на търговската тайна, допуска Мутафчийски.

Той е категоричен, че ще изчака прокуратурата да си свърши работата, а след това ще си търси правата у нас и в чужбина, заради нанесените морални и материални щети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5709 |21.07.2009 Изчезналите проби на Раданов по "Чората" не били доказателства . 7| 5504 |13.05.2009 Листата на НДСВ е от хора с доказан принос в Европа . 19| 5611 |14.03.2009 Хванаха полицейски шеф, организирал изнудване и прикриване на доказателства . 29| 5233 |12.02.2009 Оказа се, че имаме най-доброто правителство досега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads