Реклама / Ads
24| 5764 |07.04.2011 НОВИНИ

Овчаров: Дянков събира сили да обясни за „Евро Плюс”

.
Румен Овчаров
„Дянков да се включи по-активно в дискусията по въпроса за „Евро Плюс”. Не, минавайки през парламента към летището, да ни съобщи този факт. Много се надявам, че министър Дянков сега събира сили в САЩ и да ни обясни”, коментира Румен Овчаров.
 

Колко ще плащаме и какво ще получаваме от участието на България в пакта „Евро Плюс”, питат от БСП. Според левицата в момента управляващите търсят краткосрочен политически интерес, за да се придвижи по-бързо членството на страната в еврозоната.

Мнението на Румен Овчаров е, че пактът ще решава проблемите не на малките, а на двете най-големи държави в ЕС – Франция и Германия. Това ще стане за сметка на социалната политика и на по-малките в Евросъюза.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски изрази съмнения за размера на вноската, която България ще плати след влизането си. Евентуалната сума, която в момента се спряга, е 6 млрд.евро.

Важно уточнение е, че плащането ще стане едва след като страната ни стане част от еврозоната. Парите ще се внесат на части.

Според Орешарски на фона на останалите държави в единния валутен пазар сумата, която трябва да внесем кеш, е по-скромна. „Имам съмнение, че тя може рязко да нарасне. На фона, че Португалия също иска 80 млрд. евро помощ. Не е изключено и други страни членки, по-големи от Португалия, да поискат такава помощ”, допълни финансистът.

Колегата му Георги Кадиев обърна внимание и на друг евентуален аспект от влизането ни в пакта „Евро Плюс”. „Нямаме интерес от уеднаквяване на данъчната основа и данъчната ставка. И от увеличаване на пенсионната възраст”, подчерта бившият заместник финансов министър в правителството на тройната коалиция. Левите поискаха по-ясна позиция на настоящия финансов министър Симеон Дянков за участието на България в пакта срещу финансови кризи.

„Неистини, които искаме да разсеем” – така от ГЕРБ контрираха позицията на червените.

„Към момента България няма никакви финансови задължения и не дължи пари кеш”, отговори на „Коалиция за България” Делян Добрев. Той подчерта, че това ще е наше задължение, след като станем членове на еврозоната.

Добрев уточни, че никога не е ставало въпрос за уеднаквяване на данъчната ставка, тъй като никой никога не е искал такова нещо от нас.

„Единственото, за което е споменавано като тема – консолидирана данъчна основа”.

Добрев призна, че членките на пакта обмислят премахване на автоматичната актуализация на заплатите. „Това се прави, за да стане по-конкурентоспособна европейската икономика. Държави като България осъществяват дъмпинг на труда с ниските си заплати”, допълни депутатът от ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5111 |07.04.2011 Ст. Константинов: Дянков не дава пари! . 7| 4912 |05.04.2011 Компонентът, който е непредвидим, се казва Дянков . 51| 6199 |30.03.2011 МВР и МО в комбина срещу постановление на Дянков . 37| 5470 |29.03.2011 Пари за по-високи заплати няма, отсече Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads