Реклама / Ads
3| 4980 |27.11.2007 НОВИНИ

Пада възрастовата граница на заразените със СПИН у нас

.
35% от новорегистрираните ХИВ-позитивни 114 души през тази година са във възрастовата група под 25 години. 803 души са официално заболелите от СПИН у нас, като най-младият е на 16 години, а най-възрастният - на 68 години.
 
Това съобщиха националният координатор на Програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” д-р Тонка Върлева и здравният министър проф. Радослав Гайдарски при откриването на Националната информационна антиСПИН кампания. Д-р Върлева обясни, че се очертават две основни уязвими групи по начина на инфектиране. 36% от новорегистрираните са интравенозни наркомани, а 25% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже. 18% от откритите ХИВ-позитивни лица през тази година са регистрирани в болничните заведения. Тя отбеляза още,  че над 40% от болните от СПИН от 1986 г. насам са починали. 216 души от инфектираните се лекуват, но на всички останали им предстои включване в програма за лечение. В страната ни се наблюдават две неблагоприятни тенденции, посочи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Едната е, че възрастовата граница за новозаболелите постоянно пада, а втората е, че вирусът се разпространява изключително много в двата големи града - София и Пловдив. Здравният министър припомни, че тази година са разкрити четири нови Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС). С тях общият брой на кабинетите става 19. Във всички кабинети през тази година са се изследвали 33 000 души. 60% от новорегистрираните лица с вируса на ХИВ са открити в КАБКИС. През годината е направено анонимно и безплатно изследване на 3000 души лишени от свобода в 13 затвора в страната. igla.jpg Гайдарски подчерта, че е необходимо да бъде създадена нова Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, която да обхваща периода 2008-2015 г. Приоритетите в тази програма ще бъдат: въвеждане на нова национална политика за тестване на всички бременни жени и на хората с туберкулоза, промоция на здравето и превенция на младите хора чрез въвеждане на здравното образование в училищата. Национална информационна антиСПИН кампания под мотото “Бъди в час!” беше открита от вицепремиера и министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която е и председател на Националния комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести. Кампанията, която ще се проведе под патронажа на президеншата Зорка Първанова, обхваща периода от ноември до май месец 2008 г. и ще протече в три ключови етапа: 1 декември -Световен ден за борба със СПИН, 14 февруари - Ден на влюбените, третата неделя на месец май - Международен ден за съпричастност със засегнатите с ХИВ/СПИН. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10354 |27.11.2007 Пламен Юруков: Референдум – да, но с подготвени граждани . 4| 4875 |27.11.2007 Йордан Цонев и Милен Велчев четкат бюджета и Станишев . 2| 5241 |27.11.2007 Малко дъжд = голямо бедствие . 8| 5706 |26.11.2007 Отвлекли сина на ексминистър Краус, МВР крие, разкрива в. „24 часа"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads