Реклама / Ads
3| 2404 |22.06.2024 НОВИНИ

Пак масирана руска атака с ракети и дронове срещу Украйна, има щети по енергийни обекти

.
Русия предприе миналата нощ нова серия от въздушни удари с ракети и дронове срещу Украйна и нанесе щети по енергийни обекти в югоизточната и западната част на страната, което предизвика необходимостта от вноса на рекордни количества електроенергия, предаде Ройтерс. При ударите са пострадали най-малко двама служители в поразените обекти. 
 

Това е второто масирано руско нападение срещу украинска енергийна инфраструктура за тази седмица. 





Националният електроенергиен системен оператор "Укренерго" съобщи за повреди в негови съоръжения в Запорожка и в Лвовска област. Ударено е било и газопреносно съоръжение в Западна Украйна.  

 

"След осем масивни атаки, които врагът нанесе по енергийната система от март насам, ситуацията в енергийния сектор остава тежка", заяви украинското министерство на енергетиката. След снощното руско нападение Украйна ще внесе рекордните 33 559 мегаватчаса (MWh) електроенергия, допълва ведомството. Освен това правителството ще трябва да удължи продължителността на планираните спирания на електроподаването из цялата страна с по няколко часа.

 

По-рано днес украинските ВВС съобщиха, че силите им за противовъздушна отбрана са свалили 12 от общо 16 руски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната.

 

Противопожарните служби в Запорожие и Лвов се борят с пламъците, а ремонтните екипи бързат да отстранят повредите по енергийните съоръжения.





В западноукраинския град Ивано-Франковск има щети по сградата на Националния технически университет по нефт и газ, както и по 14 търговски и жилищни сгради. 

 

"Можем да кажем със сигурност, че врагът няма да спре. Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана", заяви в "Телеграм" губернаторът на Запорожка област Иван Федоров.

 

Москва от своя страна каза, че въздушните ѝ удари срещу украинската енергийна инфраструктура са в отговор на нападенията на украински дронове по руска територия.

 

От март насам руските сили засилиха бомбардировките си на украинската енергийна система, като извадиха от строя около половината от производствения капацитет на страната и предизвикаха сериозен енергиен срив, отбелязва Ройтерс.

 

Украинската противовъздушна отбрана тази нощ свали 12 от общо 16 руски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинските ВВС.





Русия за втори път тази седмица предприе масирана атака срещу критична инфраструктура в различни райони на Украйна, пише още в изявлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9120 |22.06.2024 България ще иска от Еврокомисията извънреден конвергентен доклад за еврозоната . 0| 2327 |22.06.2024 140 пожара са загасени в последното денонощие, голям пожар в Русе /видео/ . 4| 2435 |22.06.2024 Велизар Шаламанов: Пълен абсурд - премиер и президент в една делегация. Неприемливо e за авторитета ни . 1| 2818 |22.06.2024 След аварията край Кранево: "Да успокоим хората - Черноморието ни е прекрасно, качеството на водата е много добро"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads