Реклама / Ads
4| 4389 |11.06.2019 НОВИНИ

Пак вълнения около ”Стратегия за детето”, родители настояват за оставки

.
Пореден протест
Притеснени родители отново изразиха недоволството и страховете си, свързани със ”Стратегия за детето 2019-2013 г.” Според противниците на документа в него се налагала бедността като порок и се постановява, че родители могат да стават само богати хора.
 

Родителите настояват за оставката от ръководните постове на служителите от Държавната агенция за закрила на детето и Агенция "Социално подпомагане".


Организаторът на първия национален граждански протест "Не на Стратегията за детето 2019-2030 г." и създателят на групата Инициатива "Граждани срещу Стратегията за детето 2019-2030 г." Поли Вълчева обяви на пресконференция исканията на протестиращите.


На първо място, те настояват да се прекрати ратификацията на трети факултативен протокол от конвенцията на ООН за правата на детето, тъй като с нея България се отказва от своето право за вземането на решения по съдебни дела за нарушения на детски права и го прехвърля на Комитета по правата на детето към ООН. По думите на Вълчева това е намеса във вътрешните работи на България, която може да доведе до негативни последици за българските семейства и българските деца. Родителите не желаят "Стратегията за детето" в настоящия й вид, защото според тях тя не очертава никакви граници на действия от страна на държавните институции и не дава ясни дефиниции на термините и понятия.


Гражданите, обявили се против стратегията, настояват да се предостави публична информация за това колко пари са взети за социални услуги за 5 години назад, като се посочат имената на лицата и организациите. Те поискаха и оставката от ръководните постове на служителите от Държавната агенция за закрила на детето и Агенция "Социално подпомагане". Едно от основните искания е и националната телефонна линия за деца да бъде прехвърлена отново в ръцете на държавата.


Според изявленията на пресконференцията неправителствените организации, които работят с деца, осигуряват ужасни условия и те работят единствено и само, за да усвояват пари. Едновременно с това протестиращите искат достъп като наблюдатели именно в същите тези неправителствени организации.


От групата срещу "Стратегията за детето" също така настояват за публичен достъп до всички документи, които касаят държавната политика спрямо семейството, детето и социалните служби, осигуряване достъп на двамата родителите до копие от всички доклади от социални услуги, както и да се изнесе информация от одита на Сметната палата за ДАЗД за деинститулизацията й през 2009-2015.


Родителите са притеснени и за това, че според въпросната стратегия има значение най-много това какво ще каже детето, което според тях не е дорасло психически, за да взима сериозни решения: "Ако ще даваме неограничени права на детето, да му дадем право и да гласува", негодуват от гражданската инициатива. По техни думи у нас хубави закони, но те не се спазват. Исканията им опират до държавна политика по отношение на семействата, а не на детето.

 

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери категорично, че проектът "Национална стратегия за детето" е оттеглен и по него не се работи. Той допълни, че по никакъв начин чрез закони или нормативни уредби не се прокарват промени, които са разписани в стратегията. Петков определи като несъстоятелно твърдението, че дете може да бъде отнето от родителите си заради дърпане на ухо. Това беше поредният опит на отговорните институции да успокоят страстите покрай "скандалния" документ, но вълненията продължават.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5149 |11.06.2019 Около 1500 души искат преизчисляване на пенсията по старата формула . 3| 4193 |06.06.2019 Мика Зайкова: Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв, такава мизерия, толкова обидно . 2| 3750 |04.06.2019 Каракачанов: Около 2 млрд. лв. е разумната цена за F-16 . 0| 4165 |01.06.2019 Водолази чистиха морето около остров Света Анастасия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads