Реклама / Ads
3| 4781 |29.12.2023 НОВИНИ

В памет на фотожурналиста Цветан Томчев: Искат Волгин вън от БНР

.
Цветан Томчев
Протест с искане отстраняване на радиоводещия Петър Волгин от ефира на Българското национално радио (БНР) организират граждани в памет на фотожурналиста Цветан Томчев, който си отиде от този свят на 25 декември. Събитието е обявено за събота (30 декември) в 10:45 часа пред БНР.
 

"Нашият приятел, фотографът Цветан Томчев искаше да отърве БНР от зловредното присъствие на руския пропагандист Петър Волгин. Всяка събота в еднайсет сутринта Цецо събираше група приятели пред входа на радиото. Да уважим Цецо и да го направим пак в негова чест", пишат във Facebook организаторите. Сред тях и е Манол Глишев, който е чест автор във ФрогНюз. 

 

"Човек е жив, докато са живи идеите му. А и е време путинистите да осъзнаят, че изпускат контрола", пишат още организаторите. 





На 25 декември внезапно ни напусна колегата и приятелят Цветан Томчев. Случило се е през нощта, докато е спял. Цецо бе неспокоен, любознателен, упорит човек, който неуморно се бореше за опазване на журналистическата и фотографската професия от фалш, лицемерие и продажност.

 

"Петър Петров Волгин се появява в БНР след като обърна ясните си демократични възгледи в една източна посока, някъде със събитията в Украйна. През 2014 г. доколкото си спомням, той става продуцент на обедния блок на програма “Хоризонт”. Тогава изгрява и предаването “Политически некоректно”, разказа Цветан Томчев в интервю за ФрогНюз на 23 март 2023 година.

 

"Принципите на това предаване бяха свързани с това да представят двете мнение. Бившата председателка на НСРТ доц. Светлана Божилова, като професионалист е следила предаванията и е установила, че над 90% от становищата и насоките на внушения и пропаганда са насочени в проруска посока, следвайки кремълската информационна политика", каза тогава Томчев.





"Миналата година си позволи да каже нещо много зловещо - как украинската армия завладяла българския кораб "Царевна", което беше лъжа, но българският народ тогава се надигна срещу Украйна. Това беше изтрито от архива на радиото", допълни той.


"След като на 1 февруари Петър Волгин написа писмо, че трябвало да се върне Международният съд заради хора като Левон Хампарцумян, аз написах едно писмо до председателката на СЕМ и до генералния директор на БНТ, в което им казвам, че трябва да обърнат внимание, че има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, и че там има чл. 2, ал. 1, в който се казва, че Народният съд се обявява за престъпление. Престъпният народен съд Волгин желае да се върне", подчерта тогава фотожурналистът. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10184 |29.12.2023 Лъчезар Богданов: Бърз икономически растеж за България е постижим с привличане на глобални инвеститори . 1| 4375 |29.12.2023 Петър Витанов: Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането ни по суша . 56| 15560 |29.12.2023 Алтернативата: В Русия Волгин ще бъде арестуван, бит, изнасилен и осъден . 36| 10534 |29.12.2023 "Ето с кого се борят окупаторите днес - родилен дом в Днипро и жилищен блок в Одеса". Русия уби най-малко 12 души в Украйна /обновява се/
Реклама / Ads