Реклама / Ads
4| 3965 |21.11.2019 НОВИНИ

Паметник на Симеон Радев най-сетне увековечи делото на големия родолюбец

.
Симеон Радев (1879-1967 г.), забележителен български писател, дипломат, историк и публицист, автор на „Строителите на съвременна България” Източник: БГНЕС
Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев бе открит в София. Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев по проект на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на автора на „Строителите на съвременна България“ е разположена в непосредствена близост до НДК.
 

Паметникът на Симеон Радев бе издигнат по инициатива на фондация „Достойни българи“ и открит в годината, когато отбелязваме 140-годишнината от рождението му и повече от половин век след смъртта му, съобщи БНТ.

 

„Симеон Радев е една от тези личности, които нареждаме във вечния пантеон на българщината”, каза в словото си заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

 

„Времето ражда личности. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, защото живеем в друго време“, заяви проф. Огнян Герджиков.

 

„Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра атестация. На такива хора трябва да се отдава почит. Има огромно възпитателно значение за младите хора, защото Симеон Радев е оставил следа, по която трябва да вървим. Ще бъдем престъпници, ако не уважаваме личности като него“, бе категоричен проф. Герджиков.

 

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от малкото хора, които притежават дарбата да пишат и да говорят.

 

„Човек със собствено мнение, отстояващ позицията и винаги премерен като дипломат в борбата за националния интерес. Винаги е преценявал международните отношения и обстоятелствата, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския национален въпрос“, подчерта акад. Марков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4235 |21.11.2019 Паметник на Симеон Радев ще бъде открит до Моста на влюбените . 5| 4376 |21.11.2019 Майките отново на протести срещу Симеонов . 6| 6982 |21.11.2019 Слави Трифонов гневен в ефир заради В. Симеонов: ”Това е позор!” . 8| 5019 |20.11.2019 Майките скочиха срещу избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads