Реклама / Ads
11| 5663 |20.02.2014 НОВИНИ

М. Панайотова: Европарламентът зове ЕК да вземе мерки за фондовете у нас

.
Моника Панайотова
Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент призовава Европейската комисия да предприеме решителни мерки спрямо България по отношение на европейските фондове. Според годишния доклад на парламентарната комисия е нужно да се направи сериозен анализ дали изобщо средата в България позволява европейските фондове да бъдат усвоявани по правилата. Това обяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, която е член на Комисията по бюджетен контрол.
 

 

Панайотова изрази силно притеснение от констатациите в доклада, в които България е остро критикувана за липсата на напредък в борбата с корупцията, позовавайки се и на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от 22 януари т.г. Докладът е критичен и към системите за наблюдение и контрол на средствата за развитие на селските райони, както и към неефективните проверки по обществените поръчки, допълни Панайотова.

 

„Искрено се надявам, че случващото се с ОП „Околна среда” няма да сложи началото на лавинообразен процес от финансови санкции и спиране на програми, защото това ще рефлектира най-вече върху гражданите, бизнеса и общините, които нямат вина за действията на управляващите”, отбеляза още българският евродепутат от ГЕРБ.

 

Моника Панайотова подчерта и значителната промяна в доклада в сравнение с миналата година, когато при изслушването си пред комисията комисарят по регионална политика Йоханес Хан е потвърдил наличието на устойчива система за управление и контрол на евросредствата, благодарение на предходното българско правителство през последните години. "Доказателство за постигнатия качествен контрол бяха ниският процент на финансови корекции и ниското ниво на грешки по оперативните програми, както и липсата на спряно финансиране. Само година по-късно ситуацията е драстично различна - България получи силен шамар с последния мониторингов доклад на ЕК, което повдига съмнения в европейските ни партньори дали евросредствата са достатъчно защитени от корупция и злоупотреби. Вече се намеква за опасност от спиране на средствата за България", подчерта още Моника Панайотова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5325 |19.02.2014 България зове украинските власти да прекратят насилието . 16| 5320 |18.02.2014 И Миков зове за етническа толерантност . 11| 6297 |17.02.2014 Ваташка зове ДАНС да арестува елита на ДПС за антидържавна дейност . 17| 5479 |09.02.2014 Станишев зове за референдум за данъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads