Реклама / Ads
2| 3754 |08.10.2021 НОВИНИ

Pandora Papers: Държавите започнаха разследвания. Изплувалите лица - под натиск

.
Pandora Papers надникна зад тъмната завеса около, спусната над офшорните тайни на хората, разполагащи с власт и пари. Разкрити бяха имена на политици от ранга на Владимир Путин и краля на Йордания, Тони Блеър, Андрей Бабиш. Стана ясно, че в списъците с имена попадат и двама българи. Засега почти всички отричат твърденията. Факт е обаче, че голяма част от държавите вече започнаха разследвания по изнесените данни. А въпросните лица са под огромен натиск.
 

Всичко започна в неделя, когато Международният консорциум на разследващите журналисти и техни медийни партньори започнаха да дават публичност на най-голямото разследване за тайните офшорни сметки на политици и знаменитости, правено някога. Реакциите бяха светкавични. Действия бяха предприети от правоприлагащите органи в Индия, Испания, Ирландия, Мексико, Германия, Пакистан, Австралия, Бразилия, Шри Ланка, Парагвай, Панама. 

 

Действия предприе и България, а бившият депутат от ДПС Делян Пеевски първо изпрати писмо до медиите, за да опровергае обвиненията, а после се появи изненадващо в ДАНС. Изпълнителната власт у нас в лицето на Министерския съвет също заяви, че очаква допълнително информация по разкритията от Pandora Papers, за да предприеме съответните действия.

 

Защитна реакция имат всички политически лица, изплували в разследването.

Чилийският президент Себастиан Пинера е един от тримата лидери в Латинска Америка, които бяха свързани с досиетата. В понеделник той даде пресконференция от подопечната му институция, за да адресира обвиненията, че има участие в спорна бизнес сделка. Отрече да е в конфликт на интереси. 

 

Малайзийският опозиционер Ануар Ибрахим също реагира незабавно. В понеделник той внесе спешно предложение в долната камара на парламента, с което поиска от Камарата да обсъди разкритията на Pandora Papers, които включват подробности за офшорните финансови активи и бизнес партньорите на бившия финансов министър Даим Зайнудин. 

 

В изявление кенийският президент Ухуру Кениата заяви, че ще адресира разкритията след завръщането си от визита в чужбина. 

"Досиетата ще допринесат значително за подобряването на финансовата прозрачност и откритост - неща, от които се нуждаем както в Кения, така и по света", каза Кениата. 

Държавният глава и неговото семейство обаче не отговориха на десетки имейли, телефонни обаждания и запитвания преди публикуването на разследването Pandora Papers, което хвърли светлина за участието на семейството му в офшорни холдинги.

 

Бившият президент на Парагвай пък промени официалната си декларация, за да допълни офшорна компания, която притежава, но не бе декларирал по време на мандата си. 

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира скандалните разкрития. Тя посочи, че Европейският съюз трябва да предприеме повече действия в посока борба с укриването на данъци. Фон дер Лайен заяви още, че ЕС разполага с най-високите стандарти за данъчна прозрачност в света, но “както се вижда, това не е достатъчно”. В действителност към Брюксел бяха отправени много критики заради липсата на действия в борбата с данъчните престъпления.

 

Финансовият министър в Германия  заяви, че държавата е готова да прегледа досиетата и да предприеме съответните мерки.

 

Същото заяви и американския президент Джо Байдън, който посочи, че Белият дом се е запознал с разследването и администрацията е твърдо решена да употреби твърда ръка в борбата на САЩ с финансовите престъпления. 

 

Също в понеделник индийският финансов министър заяви, че започва разследване за всички лица, попаднали в списъците на Pandora Papers и индийските власти ще отговорят със съответните мерки. 

 

Часове след като Pandora Papers станаха публично достояние реакция имаше и от финансови власти в Нидерландия. Те също категорично заявиха, че ще подложат на анализ изнесеното и ще извършат проверки. Холандските депутати от опозицията призоваха финансовия министър Уопке Хоекстра да отговори на въпроси относно неговите офшорни сделки, разкрити от публикациите Trouw, FD и Investico.

 

Ирландският вицепремиер посочи, че властта в страната ще затвори всички вратички в данъчното законодателство, които позволяват на хора и компании да използват Ирландия като данъчен рай. Това е една от най-големите офшорни зони в света, а на територията й са регистрирани мултинационални компании.

 

Вицепремиепът на Черна гора Дритан Абазович заяви, че полицията в страната е готова да предприеме разследване за предполагаеми незаконни дейности от страна на президента Мило Джуканович и сина му.

 

В понеделник близък до Кремъл активист поиска официално Международният консорциум на разследавщите журналисти да бъде обявен за “нежелана” организация в Русия. Това би забранило на организации в пределите на федерацията да работят с Международния консорциум и би превърнало подобни действия в престъпление. 

 

Този ход съвпада с разкритията за връзката на ключови фигури от приближения до руския президент Владимир Путин с офшорни фондове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3899 |08.10.2021 Радев за Pandora Papers: Изненада ме името на Николай Младенов. Явно още много ще излизат . 7| 4397 |07.10.2021 Pandora Papers и педофилите в католическата църква. Има връзка. И много пари . 33| 7811 |07.10.2021 Николай Младенов е вторият изплувал от Pandora Papers . 15| 4300 |06.10.2021 Pandora Papers: Родните служби са на ход. Ако не направят нищо, вината е тяхна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads