Реклама / Ads
10| 5230 |13.10.2021 НОВИНИ

Панов: Съдебната система не работи еднакво, когато прокуратурата е чадър за приятели и бухалка за противници

.
Лозан Панов Източник: стопкадър, Евроком
”Когато всички мълчаха, тогава говорех. След всяко едно изявление, автоматично, последователно се намесваха институции - Висш съдебен съвет, етична комисия и инспекторат на ВСС, медиите и ако в началото си мислех, че идеята е психически по някакъв начин да въздействат. Но вече е много по-различно - имаме проверки от данъчните. Тези проверки финализираха с ревизионни актове, но не само срещу мен, но и срещу съпругата ми. Така че нищо не се е променило.”
 

 Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич по телевизия Евроком.

 

 

"7 години е дълъг период. Във всички случаи се опитаха да провокират страх - е няма го страхът.  Мълчах, защото другите започнаха да викат агресивно. А когато се вика, не се чуват аргументите. Затова замълчах.


В ковид криза, в която се предоставя социална тематика, хората бяха на улицата и бяха против Гешев и Борисов. Това означава, че са се препознали в случващото се и излязоха (бел, ред, да протестират миналото лято), за да защитят президентската институцията, което е съвсем нормално. Тогава, когато друга институция в държавата  от съдебната власт демонстративно, арогантно краде от нейното достойнство. Това беше за мен момента, в който посланията достигнаха до хората.

 

Това не е нападание към Радев. Просто обръщане към фактите, защото те стоят в пространството. А не думите, а делата са това, което трябва да се види, Първата среща с господин Радев беше "ЦУМ-гейт". Нека да припомня разговора в ЦУМ, не в някакви други помещения например съдебната палата, или някаква институция, не това беше в частен офис, където главният прокурор очевидно е там.

 

Само да кажа, че ми правиха проверка, че съм се виждал с адвокат в негова кантора. При тази проверка не се установиха такива факти, но по отношения на главния прокурор се установи, че е имало такава среща, но тъй като инспекторатът не е разбрал, или по-скоро не е положил усилия, за да разбере за какво се е говорило, всъщност това сложи край на една такава проверка. В случая говоря за двойния аршин, за начина, по който се работи. След това в продължение на  няколко години не се разбра какви са констатациите на инспектората, ако съд не постанови да се оповестяват публично. Тогава в този момент, когато имаше пълно основание да се направи проверка на главния прокурор по същия арогантно демостративен начин  реши, че това не е необходимо. А ВСС има право да направи това. Обърнах се към г-н Радев, дистанцирано от действащите лица да направи проверка. Той отговори, че крамолите в ВСС не са дневният ред на обществото. Когато се избра господин Гешев, почти една година след неговия избор, крамолите на ВСС по повод този избор се превърнаха в проблем на цялата държава. Взриви се социалният мир. Затова казвам, че първо, връщането на мандата на Гешев с един единствен мотив, че това е състезание с един кон, не е достатъчно добре аргументирано, за да може ВСС да вземе това решение, което да започне процедурата от самото начало.


Времето сега е малко по-различно. Когато се мълчеше,“пленената държава” беше в едни и същи ръце. Тя беше достатъчно боеспособна, за да може да постигне всичко срещу този, когото атакува. И съм казал и преди, когато прокуратурата действа като чадър за приятели и бухалка за противници, това означава, че съдебната система не работи еднакво. Тя или работи, или не работи. И когато един човек очевидно е негоден за този пост, не защото се състезава сам със себе си, а защото няма качествата си да бъде такъв." - каза Паннов

 

"Иван Гешев е негоден за поста за главен прокурор, защото няма качествата да бъде такъв. Например демонстрацията срещу двете кметици на "Младост". Гаврата се пренесе от едно място на друго място. С Иван Гешев си комуникираме във Висшия съдебен съвет. Казвал съм, че Иван Гешев иска да унизи президентската институция. Нахлуването на прокуратурата в президентството беше държавен преврат" - допълни той.

 

"Казвате, че президентската институция няма много правомощия, но аз не съм много сигурен, защото президентът, освен че подписва укази, той може да отправя послания, да даде знаци какво трябва да направи обществото. Един президент трябва и съм сигурен, че ще бъде гласът на безгласните", коментира Панов.

 

"Ще дам пример. Имате един кошер и всяка една пчеличка се грижи за този кошер, но на входа има един търтей. Този, който работи и който дава, на входа на кошера го чака един търтей, който нито работи, нито дава, но му взима. Трябва да махнем търтеите".

"Моите колеги съдии от другите страни не разбират как може в една такава държава да се случи това. Как да им обясниш, че мафията е завладяла държавата. А за агнешките главички аз им правя асоциация с конската глава от "Кръстника". Сега, година и няколко месеца след масовия обоснован и естествен протест на хората няма съдебна реформа. Хората ми казват, че дори и парламентът не си е свършил работата. Парламентът можеше да даде ясен знак. Но се случи само едно, че тези орди от Бюрото за защита на Иван Гешев вече не съществуват", сподели той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3288 |11.10.2021 Лекари изнемогват: Болниците са препълнени, системата се задъхва . 3| 3607 |10.10.2021 Лозан Панов: Политиците се занимават със себе си, а не с проблемите на хората . 45| 7224 |07.10.2021 Лозан Панов: Когато София бе окупирана, Радев подписа указа за назначаването на Гешев. Аз не бих . 69| 10601 |06.10.2021 Лозан Панов: Борисов даде на ДПС съдебната власт, Радев е фалшив герой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads