Реклама / Ads
2| 3935 |08.01.2024 НОВИНИ

Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление

.
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск Източник: БГНЕС
Папа Франциск заяви днес, че "безразборните удари" по цивилни граждани са военно престъпление, тъй като нарушават международното хуманитарно право, съобщи Ройтерс.
 

87-годишният духовен лидер направи коментарите си в 45-минутно обръщение към акредитираните към Ватикана дипломати, известно като "За състоянието на света". Той постави специално ударение върху войните в Украйна и ивицата Газа.

 

Като изрази притеснение, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в ивицата Газа може да се разпространи в по-широкия Близък изток, папата настоя за "прекратяване на огъня на всички фронтове, включително в Ливан".

 

Главата на Римокатолическата църква осъди строго трансграничната атака на Хамас от 7 октомври от Газа в южната част на Израел като "зверски акт" на "тероризъм и екстремизъм" и поднови апела за незабавно освобождаване на онези, които все още са държани от бойците в Газа.

 

В обръщението си, което свърза двата основни конфликта в съвременния свят, Франциск обърна внимание на обстоятелството, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.

 

Няма конфликт, който да не завършва по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, категоричен бе той.

 

"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочваме, а е необходимо и да ги предотвратяваме", смята папата.

 

"Необходими са повече усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което изглежда е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", каза още Светият отец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7631 |08.01.2024 Евгений Кънев: Преходът ще завърши, когато има ефективни присъди на чужди агенти и на политици от високите етажи . 9| 3937 |08.01.2024 Говорител на ЕК: Онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, ще понесат последствия . 0| 3736 |08.01.2024 Наградите "Златен глобус": Възходът на "Опенхаймер" и повече от победителите . 9| 3877 |08.01.2024 Акад. Денков за ветото на Радев: Промените ограничават права, с които бе злоупотребено в последните 2 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads