Реклама / Ads
10| 2900 |01.05.2023 НОВИНИ

Папа Франциск загатна за тайна мисия за мир в Украйна

.
Папа Франциск
Папа Франциск разкри, че е в ход тайна ”мисия” за постигане на мир във войната на Русия в Украйна, съобщава ”Асошиейтед прес”. Той не даде повече подробности, но увери, че Ватиканът е готов да помогне за улесняване на връщането на украинските деца, отведени в Русия по време на конфликта.
 

"Готов съм да направя всичко", подчерта Франциск по време на пресконференция в самолета на връщане от Унгария. "Има мисия, която не е публична и е в ход; когато стане обществено достояние, ще говоря за това".


Франциск не разкри дали е обсъждал мирни инициативи по време на разговорите си в Будапеща този уикенд с унгарския премиер Виктор Орбан или с представителя на Руската православна църква в Унгария.


Франциск отбеляза, че Светият престол вече е помогнал за посредничеството при някои обмени на затворници и ще направи "всичко, което е човешки възможно", за да събере отново семействата.


"Всеки човешки жест помага. Жестовете на жестокост не помагат", изтъкна папата.


През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и за руския комисар по въпросите на децата, които обвини във военни престъпления, свързани с отвличане на деца от Украйна. От своя страна Русия отрича да е извършвала подобно нарушение и твърди, че децата са преместени заради тяхната безопасност.


Миналата седмица украинският премиер Денис Шмигал се срещна с папа Франциск във Ватикана и поиска помощ за връщането на украинските деца, взети след руската инвазия.


"Помолих Негово светейшество да ни помогне да върнем у дома украинци, украински деца, които са задържани, арестувани и престъпно депортирани в Русия", заяви Шмигал аудиенцията.


Папа Франциск припомни, че Светият престол е улеснил някои размени на затворници чрез посолствата и е отворен към искането на Украйна да върне украинските деца на семействата им.


"Размените на затворници минаха добре. Мисля, че това може да се случи и по този въпрос. Важно е", заяви той по повод събирането на семействата. "Светият престол е готов да го направи, защото така е редно. Трябва да направим всичко, което е по силите на човека", настоя папата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4785 |01.05.2023 Безпилотни таксита тръгнаха в Сан Франциско. В Москва се радват на китайски „Москвич“ . 0| 2653 |28.04.2023 Папа Франциск и Орбан ще бистрят войната в Украйна и миграцията . 0| 2675 |27.04.2023 Папа Франциск със значима реформа: Дава право на глас на жените в Синода на епископите . 0| 2742 |19.04.2023 Крал Чарлз III получи неочакван подарък от Папата за коронацията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads