Реклама / Ads
28| 11927 |30.03.2015 НОВИНИ

К. Парамов за Фрог: При Цветан Василев не е имало фирма, която да е губеща

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Всичко, което се случи с КТБ е един сериозен автогол за недобрата стиковка между прокуратурата и следствието. Според мен тепърва ще бъдем „изненадвани” от това, което казва Цветан Василев. Отварянето на кутията на Пандора, макар и съвсем леко, ще даде много възможност да започне да се разсъждава далеч по-трезво и точно от това, което се правеше до този момент. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов по повод знаковото интервю на банкера Цветан Василев.
 

Ето какво още обясни той: Сигурно си спомняте, че още от самото начало, при подготовката на фалита на банката, предложих Цветан Василев да започне да говори. Казах това в края на юли м. г., когато се разбра, че Иван Искров прави всичко възможно да обезцени банката в максимален вариант, за да получи необходимите фиктивни документи за псевдоголемите нарушения на банката, които от своя страна да дадат основание на БНБ да пристъпи към фалит. Тогава Цветан Василев счете за необходимо за запази мълчание. Сега научихме, че на двама различни нотариуси в Западна Европа е дал достатъчно добри и прецизни сведения и е пожелал те да бъдат извадени на светло при евентуална негова смърт. Няма държава в света, следствие или  законодателен орган, който при една такава груба загуба от 4 млрд. лв. до сега и още толкова по-късно, да не реагира!

Най-малкото защото нашите органи направиха достатъчно силна подготовка по реализиране на първото действие за фалита на банката. Не само от морална, но и от организационна гледна точка би трябвало БНБ и следствените органи да си свършат работата до край. Ясно трябва да се проумее, че обезценката на квесторите, които те направиха с цел да фалират банката, е една глупава идея, която ни доведе до тези огромни загуби. И ако съдът и прокуратурата и цялата верига хора, които отговорят за проблема КТБ не се организират, лошо ще стане за държавата и то от гледна точна на двойните загуби, които ще понесем.

На бившия министър председател Георги Близнашки заявих тогава, че загубите от фалита на КТБ ще бъдат 10 млрд. лв., колкото споменава сега в интервюто си Цветан Василев. По този повод между мен и Близнашки възникна едно напрежение заради прекалено голямата сума, която посочвам. Тогава служебният финансов министър го беше убедил, че ние ще се разминем само с 1,5 млрд. лв. загуби, но ясно беше, че валовата загуба ще бъде не по-малко от 10 млрд. лв. Тази скалъпена глупост на квесторите и още повече на Иван Искров тепърва ще блесне с пълна сила с парите, които ще бъдат обвързани и задължително платени. Защото е абсурдно облигационерите да дадат 300 млн. щ. д. и тези пари впоследствие да бъдат инвестирани твърде добре, а те от своя страна да покажат нова базова стойност, далеч по-изгодна и работеща. Парите с пропуснатите ползи, с лихвите и с разликите, начислените глоби и новата оценка, която ще стане по схемата на „Виваком”, ще бъдат плащани от държавата с пълна сила.

Тепърва ще разберем, че Цветан Василев изобщо не е за подценяване. Защото с бизнеса, който организира и който финансира като шеф на Надзорния съвет на КТБ, осигури нова добавена стойност, ново развитие. И това никой не може да го отрече. Категорично мога да заявя, че 24-те големи завода нямат никакъв пропуск в работата си. Ще дам пример със стъкларския завод в Плевен. Там преди Василев да вземе предприятието, се произвеждали 34 млн. бр. стъклени изделия. Когато, обаче Василев го взима, там производителността се е вдигнала на 188 млн. стъклени единици. Всичко това говори за много висока мащабна дейност. При него няма фирма, която да е губеща. Ако това не е признание, какво е тогава?!

И за да прекъсна всякакви спекулации около мен и мнението ми, държа да подчертая, че не се познавам лично с Цветан Василев, никога не сме се виждали и чували. В сградата, където се намира КТБ на площад „Гарибалди” не съм стъпвал от 1987 година. Моите досегашни изказвания нямат нищо общо с интервюто, което е дал Цветан Василев. Единственото, което съм правил досега е да казвам моята оценка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5502 |30.03.2015 Адв. Менков за Фрог: Някой се страхува от тълкователното дело на КТБ . 6| 4902 |30.03.2015 Юрист за Фрог: ВАС засилва съмненията за непрозрачност при гледането на КТБ . 30| 12184 |30.03.2015 Босия пред Фрог: Кукловодите на Борисов са споменати в интервюто на Цветан Василев . 22| 9008 |30.03.2015 Д. Барайктаров за Фрог: Засекретен протокол разкрива разграбването на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads