Реклама / Ads
0| 3091 |23.03.2022 НОВИНИ

Пари и образование: Путин търси нови методи за въвличане на беларусите във война

.
Александър Лукашенко, Владимир Путин Източник: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин се опитва да привлече беларусите във войната с Украйна, като им обещава пари и образование в руски военни университети. Това съобщиха във Фейсбук Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от УНИАН.
 

В доклада се казва, че служители на руските специални служби изучават моралното и психологическото състояние на военнослужещите на Беларус и провеждат индивидуални разговори с редовия състав.

 

„По този начин емисарите на Путин се опитват да убедят беларуските военни да участват във войната с Украйна, дори и да не са част от белоруските въоръжени сили. На беларусите се предлага финансова подкрепа в размер на 1000-1500 долара на месец за изпълнение на „специални задачи“. Освен това преференциално обучение в руските военни висши учебни заведения (например Рязанската въздушно-десантна командна школа)“, отбелязва украинското разузнаване.

 

От ведомството добавиха, че по-специално такива случаи са регистрирани в подразделенията на 103-та въздушно-десантна дивизия на Въоръжените сили на Беларус и Гомелската гранична група.

 

„Въпреки това има много ниско ниво на мотивация сред беларуските военни да участват във военни действия. Тези, които са дали съгласието си, са изключени от списъците на личния състав на техните части за удължаване на службата си извън редиците на белоруските въоръжени сили“, информира разузнаването.

 

Също така сред висшето военно-политическо ръководство на Беларус има спорове относно възможността за участие във военни действия в Украйна.

 

„Огромното мнозинство от личния състав, който отказва да участва в т. нар. „специална операция“, се проверява за връзки с опозицията. Сменят се командири, нелоялни към Руската федерация“, твърдят служители на украинското разузнаване.

 

Русия нахлу на украинска територия рано сутринта на 24 февруари. Врагът първо бомбардира военни обекти, а след това и мирни градове, включително Киев.

 

Украинските власти съобщиха, че територията на страната също е била атакувана от Беларус.

 

На 23 март Генералният щаб на въоръжените сили на украинската държава съобщи, че все още съществува възможност белоруската армия да участва във войната срещу Украйна на страната на Русия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3433 |23.03.2022 Войната в Украйна - тема на Путин и Макрон в пореден разговор . 0| 3599 |22.03.2022 Проф. Тагарев: Зеленски е прав да иска преговори лично с Путин, всичко друго е губене ва време . 0| 26173 |22.03.2022 Дейли Мейл цитира киевски генерали: Войските на Путин ще издържат още три дни в Украйна . 0| 5803 |22.03.2022 Лукашенко втрещи японци с думи за здравето на Путин: ”По-жив от всички живи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads