Реклама / Ads
9| 4628 |05.08.2008 НОВИНИ

Парите по оперативните програми може да закъснеят, фермери плашат с протест

.
Реалният старт на плащанията по седемте оперативни програми може да се измести във времето и да закъснее. За това предупреди вицепремиерът, натоварен с отговорността за усвояването на еврофондовете, Меглена Плугчиева.
 

Това може да се случи, ако Европейската комисия реши да прави собствен одит за съвместимостта на системите на отделните програми в България, които засега са пуснати в авансов режим, поясни тя при представянето на обновените сайтове на оперативните програми.

„В момента сме в период на авансови плащания от 7% по структурните фондове и 10.5 на сто от кохезионните фондове и до 2010 г. има гарантирани минимални плащания за старт на одобрените проекти", каза още Плугчиева. Вицепремиерът допълни, че до 7 ноември изтича периодът, в който централният одитен орган трябва да завърши проверките на системите във всички оперативни програми и да докладва в ЕК готовността им да управляват този огромен финансов ресурс, който го има по отделните програми. Тя уточни, че след 7 ноември следва двумесечен период, в който ЕК се произнася по тази оценка. „ЕК може да каже, че не е удовлетворена от това, което ние даваме и да поиска да направи самостоятелна оценка на отделните оперативни програми и да се уверя дали това, което твърдим е така. Разбирате, че ако това се случи се измества периодът, в който реално могат да стартират основното изпълнение на оперативните програми, което не е желателно", посочи Меглена Плугчиева. Тя уточни, че по тази причина усилията в момента са насочени към това тези оценки на съответствието да минат така, че да изпълним всички критерии и условия, които ЕК поставя.

a.tzakonski.jpgПо-рано през деня пък млекопроизводителите и животновъдите обявиха, че от утре започват безсрочни протести. Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски заяви, че фермерите ще блокират пътищата към шест града, като всеки ден ще се спира движението за по половин час минимум. Той беше категоричен, че протестите ще продължат, докато исканията на стопаните не бъдат изпълнени до край.

ktavi_5.jpg  снимка Вяра Йовева

Те настояват за целогодишни субсидии за литър мляко или глава добитък, намаляване на ДДС за земеделските продукти, промяна на акциза на горивата за животновъдство и контрол на качеството на предлаганите на пазара млечни и месни продукти. Засега протестиращите се отказват от стачни действия в столицата. Шефът на Националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Атанасов подчерта, че исканията на фермерите са чисто икономически и нямат нищо общо с политиката. Той припомни, че животновъдите от Кърджали са се заканили да тръгнат заедно със стадата си към Гърция в знак на гражданско неподчинение към местните власти. Цаконски пък напомни, че вицепремиерът Меглена Плугчиева е обещала да бъдат изплатени и 60 млн. лева субсидии на стопаните до края на годината.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5547 |02.08.2008 Дойче веле разкри схема за „печелене" на европрограми, Н. Василев се сърди . 0| 4391 |10.07.2008 Сметната палата е одитирала 42 проекта за европарите . 5| 13336 |07.07.2008 Търговията с гласове и парите на партиите – най-големите ни пороци . 6| 4807 |06.07.2008 Лоша комуникация с Брюксел и липса на контрол довели до спирането на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads